Спорът за преместването на Паметника на съветската армия от Княжеската

...
Спорът за преместването на Паметника на съветската армия от Княжеската
Коментари Харесай

Контрера: Няма как паметник на чужда армия да остане в центъра на София и да доминира над всички сгради

Спорът за преместването на Паметника на руската войска от Княжеската градинка е нереализираният интернационализъм против покълващия сега нов български шовинизъм. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " общиският консултант Карлос Контрера, който е и ръководител на Комисията по превоз и пътна сигурност в Столичния общински съвет. Той прикани обаче това да не бъде мотив да има ненавист.

" За мен и за Вътрешна македонска революционна организация най-логичното нещо, което може да се направи с пространството, където е ситуиран Паметникът на руската войска, е един мемориал на създателите на българската страна. Казах го в залата на Общинския съвет. Като политическа позиция ние сме имали сходни оферти и хрумвания обратно във времето, в този момент ги повтаряме. Самата гражданска инициатива  е " Искам български монумент “ и е на разнообразни организации, които не са политически обвързани: сдружения, фондации, групи от жители ", посочи Контрера.

Той обърна внимание, че мемориалът, който от Вътрешна македонска революционна организация желаят да бъде повдигнат в княжеската градинка е на основателите на българската страна:  " Тук приказваме за Кубрат, Аспарух, Крум който отвоюва София за България, и цар Борис Покръстител. Разбира се, аз не държа концепцията да бъде тъкмо тази. В хода на гражданските полемики може би ще се роди и по-интересна концепция. Но значимото е съгласно мен ние като жители да дадем оферти и да водим процеса към разискване на тази опция, тъй като първо, аз съм го заявявал неведнъж, няма по какъв начин да се съгласим този монумент на непозната войска да остане там, в центъра на София, да господства над всички здания, в това число и над университета, въпреки това в София ние нямаме мемориален комплекс Национално поклонение и обединени ", сподели Контрера.

Според него няма нищо по-хубаво от един отбор от паметници, обвързван с създателите на България: " Нямаме такива места за памет, което съгласно мен е недостиг. В сегашните смутни времена може би едно такова пространство чисто психически ще даде опция да стартираме от ден на ден да се сплотяваме към националната си еднаквост, история и просвета ", изясни общинският консултант.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР