Спор между Асоциацията на индустриалния капитал и Министерството на образованието

...
Спор между Асоциацията на индустриалния капитал и Министерството на образованието
Коментари Харесай

Икономисти за сметка на математици – бизнесът скочи срещу реформа в МОН

Спор сред Асоциацията на индустриалния капитал и Министерството на образованието и науката. Работодателите настояват, че е понижен план- приемът на висшите учебни заведения за значими за стопанството специалности, като " Математика " и " Информатика ", а е повишен в направлението “Икономика ".
Прочетете още
От Просветното министерството увериха, че няма понижение на приема. Но все пак предложиха отчасти преструктуриране, като усилват бройките за " Информатика ", и понижават тези за " Психология " и " Икономика ".

Според Асоциацията на индустриалния капитал проект - приемът във висшите ни учебни заведения, направен по време на служебния кабинет понижава бройките за значими за страната ни специалности. Според тях приемът за " Математика " е понижен с 25 бройки, спрямо миналогодишния, за " Информатика и компютърни науки " - със 165 бройки. Обратно се усилва приемът в " Икономика " с 400 бройки и в " Администрация и ръководство " - с 230 бройки. А фрагментите от тези специалности, съгласно работодателите, към този момент са препълнили пазара.

" Това е в контраст на всичко, което ние подаваме като потребности от страна на бизнеса, като имаме поради, че сега едни от най- търсените специалности са инженерните специалности навсякъде. Не можем да разберем за какво в тази част се понижава план- приема за сметка на стопанската система. Да, никой не отхвърля, никой не чака да няма икономисти, само че не и в този размер ", заяви Росица Стелиянова, началник " Програми и планове ", АИКБ.

Работодателите споделят, че е изменена водената до момента политика във висшето обучение, съобразена с потребностите на пазара на труда. От Просветното министерство дадоха отговор, че няма понижение на план- приема в " Математика " и " Информатика ". Въпреки, че се регистрира понижение, то не е действително, защото миналогодишните бройки в тези две специалности не са били напълно запълнени. Например приемът за " Математика " бил изпълнен единствено на 62%.

" Не са били понижени, даже за съвсем всички професионални посоки имаше леко нарастване, което е съобразено с обстоятелството, че идващите шест- седем години има по- висока раждаемост. Единствената рецензия, която бихме могли да приемем е, че има нарастване в действителност в тези две, три специалности, което е относително неголямо по наша оценка ", разяснява проф. Генка Петрова, заместник- министър на образованието и науката.

Според Петрова, в името на разговора, новият екип на министерството е предложил частична смяна на план- приема. Намаляват се бройките за " Психология ", " Администрация и ръководство " и " Икономика ", а се усилват, със 125 места, бройките за " Информатика и компютърни науки ". За по-големи промени сега нямало време. Предстои и Министерският съвет да гласоподава измененията.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР