Спонсорството на тютюневата индустрия е като двулик бог, който с

...
Спонсорството на тютюневата индустрия е като двулик бог, който с
Коментари Харесай

Борят тютюнопушенето у нас с меморандум против рекламата на цигарите

" Спонсорството на тютюневата промишленост е като двулик господ, който с едната ръка дава, а с другата ръка лишава животи ". Това съобщи на конференция в Българска телеграфна агенция ръководителят на Коалиция за живот без тютюнев пушек доктор Гергана Гешанова. Заедно с офиса на Световната здравна организация в България, УНИЦЕФ и цивилен организации обединението подписа Меморандум за преустановяване на рекламата и промоцията на тютюневи произведения и спонсорството от страна на тютюневата промишленост.

Документът цели противопоставяне с всички вероятни средства на рекламата, като крайната цел е да се ограничи тютюнопушенето в България.

Според обществено проучване 70% от жителите поддържат ограничения против рекламата на цигарите. Всяка форма на реклама на тютюневи произведения усилва със 7% шанса младежите да стартират да пушат, сочат данните.

На въпрос на News.bg дали Коалиция за живот без тютюнев пушек чака отпор от страна на тютюневата промишленост доктор Гешанова отговори, че Меморандумът е ориентиран към партии, медии, общност и цели запознаване с проблематиката, а в случай че се стигне до законодателни промени, най-вероятно фирмите ще окажат напън, тъй като имат свое лоби. Според доктор Гешанова битката с тютюнопушенето не е спринт, а огромен маратон.

У нас се следи мощно въздействие на тютюневата промишленост при вземането на политически решения. Оказва се и непълен потенциалът на виновните институции като Комисията за отбрана на потребителите за ефикасен надзор на съществуващите законови ограничавания за спонсорството.

Идеята за меморандума произлиза от работна среща на 21 май тази година. Неин създадел е Елена Цонева, притежател на PR организация. По думите й цигарената индустрия употребява манипулативни подходи, които са основани по времето на Първата международна война. От неведение или други цели зад акциите на тютюневата индустрия стоят доста политици, акцентира тя.

Време е Конвенцията за надзор на тютюна да стартира да бъде спазвана, прикани доктор Михаил Околийски. България е подписала интернационалния документ, като той има обвързващ темперамент. Чл. 13 от рамковата спогодба не разрешава промоцията, спонсорството и PR акциите на тютюневи произведения.

Относно изделията като iQOZ доктор Околийски подчертава, че те се промотират като по-малко нездравословни, а не са съобразени редица свидетелства по света за потвърдената щета от тях и смъртоносния резултат от нарасналата приложимост на електронните цигари. Според доктор Околийски е въпрос на месеци или години в Западна Европа да се наложи възбрана върху потреблението им.

СЗО има подготвеност да даде подпомагане за превъзмогване на проблемите, свързани с тютюнопушенето. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР