Спомняте ли си за китайския спускаем апарат “Чанг’e 3, който

...
Спомняте ли си за китайския спускаем апарат “Чанг’e 3, който
Коментари Харесай

Китайският спускаем апарат Чанг’е 3 все още работи четири и половина години след кацането!

Спомняте ли си за китайския спускаем уред “Чанг’e 3 ”, който кацна на Луната в края на 2013-та година? Невероятно, само че факт – в този момент сме средата на 2018-та, а “Чанг’e 3 ” към момента работи. Уебсайтът UHF Satcom удостоверява, че в края на месец юни апаратът е излъчил успешно радиосигнали от лунната повърхнина [1].

Научната инсталация на борда е в много окаяно положение. Оптичните камери от дълго време са се развалили и няма по какъв начин спускаемият уред да изпраща нови фотоси. Но по последна информация ултравиолетовият телескоп продължава да е в редовност.

Луноходът “Юту ”, който беше доставен от “Чанг’e 3 ”, за жалост към този момент се е развалил и не излъчва радиосигнали. 

Иначе е чудесна вест, че стационарният “Чанг’e 3 ” към момента комуникира със Земята, само че към този момент за китайските експерти предпочитана е идната задача – “Чанг’e 4 ”. В рамките на тази задача през месец 2018-та отвъд орбитата на Луната, в точката на Лагранж Л2, Китай изпрати наред информационния сателит “Чьечиао ”. Този сателит ще реализира радиовръзката сред Земята и идния спускаем уред, който ще кацне на противоположната страна на Луната в края на годината. 

 Chang'e 3 lander

Китайският спускаем уред “Чанг’e 3 ”, сниман от лунохода “Юту ” ( “Нефритен заек ”). Credit: Chinese Academy of Sciences

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР