Споменът за някои хора остава за дълго жив, без значение

...
Споменът за някои хора остава за дълго жив, без значение
Коментари Харесай

Гледаме четири класики с Белмондо на кино в София

Споменът за някои хора остава за дълго жив, без значение дали те към този момент не са част от този свят. Жан-Пол Белмондо безспорно се трансформира в синоним на времето, в негово въплъщение. А на нас към момента ни се желае да се приютим във филмите му, с цел да усетим, че той към момента живее посредством тях.

Френският институт в България ни дава опция още един път да се развълнуваме и да се пренесем в света на легендата на френското кин, като показва четири изключителни прожекции в памет на. Селекцията с подбрани шедьоври стартира през днешния ден, 13 септември, в зала „ Славейков “ в София.

От 18:30 часа стартира „ Човекът от Рио “, който ще бъде показан от Стефан Прохоров. Режисьор на класиката от 1963-а е Филип де Брока, а на Жан-Пол Белмондо партнират Франсоаз Дорлеак, Жан Серве и други Адриен Дюфурке, редови войник от армията, получил едноседмичен отпуск, идва в Париж, с цел да види годеницата си. Но тя е отвлечена от двама непознати. Без да се замисли, той потегля по петите на похитителите и по този начин се качва, незаконно, на аероплан за Рио де Жанейро.



Във вторник, 14 септември, от 18:30 часа е прожекцията на класиката „ Лудият Пиеро “, режисиран от едно от най-големите имена в историята на седмото изкуство Жан-Люк Годар. Героят е женен за богата италианка, само че скучае. Тогава обаче се появява Мариан (Анна Карина), студентка, която в миналото е обичал, само че не е виждал от дълго време. Любовното странствуване бързо се трансформира в гонене. Убиват богатия й ухажор и бягат надалеч от Париж. С престъпен сюжети, Годар като че ли премисля киното. Синьо-червена поема, в която морето още веднъж става митично, а човешките същества – богове.



В сряда 15 септември, от 18:30 часа е прожекцията на „ Доносникът ” на фамозния Жан-Пиер Мелвил. В функциите са Жан-Пол Белмондо, Серж Режиани, Жан Десайи, Мишел Пиколи. Ето го и сюжета: Морис излиза от пандиза, разчиства старите си сметки и приготвя нов удар - грабеж дружно със Силиен. Но последният е и клеветник на полицията.

Белмондо е притеглен от Мелвил за присъединяване в този „ черен ” филм, умислен по „ американски пример ”, в който въплъщава комплициран и спорен облик и способства за превръщането на престъпната спекулация в класическа покруса. Резултатът е.



В четвъртък, 16 септември, от 18:30 часа е „ Леон Морен, духовник “, още веднъж режисиран от Жан-Пиер Мелвил. В функциите са Еманюел Рива, Жан-Пол Белмондо, Хауард Вернон. Френско село по време на окупацията. Барни е млада вдовица и живее сама с щерка си. Интелигентна и обезверена, тя страда от любовни пориви, които я тласкат към нейни сътрудници. Обезверена, тя поема риска да съблазни духовник Леон Морен. Той е млад, хубав, с непреклонен морал и образован колкото нея. Барни попада в личния си капан. Помежду им стартира мистична любовна битка, в която никой няма да надделее.

Филмът е акомодация по едноименния разказ на Беатрис Бек, притежател на премия Гонкур, 1952.


 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР