Споделяме разбирането за ненарушимостта на териториалната цялост и обсъждаме окупацията

...
Споделяме разбирането за ненарушимостта на териториалната цялост и обсъждаме окупацията
Коментари Харесай

Росен Желязков: Заявихме подкрепата си за Грузия по пътя ѝ към ЕС

Споделяме разбирането за ненарушимостта на териториалната целокупност и обсъждаме окупацията на териториите, които раздират грузинската национална териториална целокупност, съобщи ръководителят на българският Народното събрание в Тбилиси.

Заявихме нашата подкрепена за пълноправното участие на Грузия в Европейски Съюз. България прави оценка напредъка на страната в промените и е подготвена да даде поддръжка за тези, свързани с европейската вероятност на страната.

Това съобщи ръководителят на българският парламент Росен Желязков след срещата с грузинския си сътрудник Шалва Папуашвили по време на визитата на българската делегация в грузинския парламент в Тбилиси.

“Страната ни приветства напъните, които Грузия поставя при осъществяването на дванадесетте рекомендации, дадени й от Европейската комисия през юни 2022 година и се надяваме през октомври 2023 година кандидатурата й да бъде обсъждана още веднъж дружно с тези на Украйна и Молдова, означи Росен Желязков.

За нас е значимо Грузия да бъде част от нашето европейско семейство и сме подготвени да предоставим поддръжка, в това число за създаване на потенциал, добави той.

България поредно и интензивно поддържа европейската и евроатлантическата вероятност на Грузия и прави оценка напъните, които се поставят ”, уточни още ръководителят на Народното събрание.

В същото време деликатно следим процесите в страната и отчитаме нуждата от осъществяване на Копенхагенските критерии, както и използването на правилото на личните заслуги в процеса на консолидиране към Европейски Съюз, добави Желязков.

Председателят на Народното събрание на Грузия Шалва Папуашвили съобщи, че страната му прави оценка високо поддръжката на България за европейския път на Грузия.

Той изрази признателност за споделения опит и желанието за подкрепяне в този развой и увери ръководителя на Народното събрание, че Грузия няма да се отклони от своя европейски път.

България споделя мнението, че в подготовката за започвани на договаряния за участие в Европейски Съюз Грузия не трябва да се разделя от Молдова и Украйна, акцентира Желязков.

Благодарим Ви за тази позиция, както и за другарската българска поддръжка и подпомагане, обърна се Шалва Папуашвили към ръководителя на българското Народното събрание.

България и Грузия се радват на отлични двустранни връзки, акцентира ръководителят на българския парламент.

Желязков уточни още, че България праволинейно поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Грузия в нейните интернационално приети граници и преглежда страната като значим сътрудник в района на Южен Кавказ и в необятния Черноморски район.

Ценим миролюбивия метод на страната към провокациите, пред които е изправена, както и упоритостите й да построи мощно демократично общество, означи той.

Председателят на Народното събрание сподели, че България е измежду постоянните контрибутори на наблюдаващи за Европейската задача за наблюдаване в Грузия и посочи, че още през днешния ден ще посети задачата за наблюдаване на Европейски Съюз на демаркационната линия при село Одзиси.

По време на взаимното изказване на двамата Желязков посочи още, че срещата е била ползотворна и няма тематики, по които двете страни да имат нерешени въпроси.

“Остана единствено да задълбочаваме нашето икономическо съдействие и връзките, както по линия на стокооборота, по този начин и по линия на по-добрата съгласуваност. За да се реализира все по-голяма интеграция в процесите, които показват пред обществото и политиците на Грузия. Заявихме нашата подкрепена за пълноправното участие на Грузия в Европейски Съюз и сме уверени, че пътът, по който върви грузинското общество, ще докара до това оценката по време на мониторнига още тази година да оцени напредъка и Грузия да получи справедливо статута на кандидат-член и да бъде дружно с останалите кандидат-членки. ”, сподели Желязков.

“Ние твърдо поддържаме позицията за разширение на Европейски Съюз и като другари на Грузия ще поддържаме всичките старания, тъй като знаем, че това са старания на обществото към устрема за приобщаване към европейските полезности и устрема към приобщаването за по-добро бъдеще на грузинската нация. Споделяме разбирането за ненарушимостта на териториалната целокупност и обсъждаме окупацията на териториите, които раздират грузинската национална териториална целокупност ”, уточни още той. Убедени сме, че тази наша позиция е все по-релевантна на фона на войната в Украйна, и твърдо ще се противопоставим на всички опити за фракционизъм и за нарушение на териториалната целокупност, тъй като това са съществени правила, върху които е издигнат работещият международен ред.

В почетната книга на грузинския парламент Желязков написа обръщение.

“Да имаш положителни сътрудници е усърдие,

Да имаш положителни другари е шансът, към който се стараем. Ние сме до Грузия по нейния път към европейските полезности и пълноправно участие! За богатството на нашите нации! ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР