СподелиУкрайна постигна значителни успехи в Черно море – вече са

...
СподелиУкрайна постигна значителни успехи в Черно море – вече са
Коментари Харесай

Foreign Affairs: Украйна спечели битката за Черно море, и може да надгради този свой успех

Сподели
Украйна реализира обилни триумфи в Черно море – към този момент са унищожени девет огромни кораба на съветския флот. Постиженията на военните на Киев в този сектор от фронта няма да му обезпечат победа във войната, само че в последна сметка ще обезпечат на страната триумфи в по-широк проект.

Това написа Марк Кансиан, старши консултант в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания и пенсиониран полковник от морската пехота на Съединени американски щати в публикация за американското издание Foreign Affairs.

Победата в морето разреши на Киев да подсигурява сигурността на морските пътища, които са от решаващо значение за износа на зърно. Освен това доста усложни напъните на Русия да достави и укрепи Крим. С течение на времето Украйна може да надгради този триумф, като усили въздействието си в бъдещите мирни договаряния.

„ Украйна завоюва борбата в Черно море. Въпреки това ще мине известно време, преди цялостните последствия от тази победа да станат ясни за актуалната война в по-широк проект.
Превъзходството на Украйна
над доста по-силен флот може да значи, че стандартните надводни кораби са остарели. Или може просто да служи като предизвестие за бъдещи военноморски задължения, че без съответна тактичност и подобаващи отбранителни системи, те, сходно на Русия, ще бъдат уязвими за нахлуване “, написа Кансиан.

Въпреки че триумфът на Украйна в Черно море не значи завършек на войната, той дава на Киев няколко значими преимущества. Включително политически и психически, счита специалистът. Освен това фактът, че Русия бе принудена да изтегли корабите си, няма да й разреши да извърши десант.

Друго преимущество е усложняването на логистиката за Русия. Сега за Москва е по-трудно да доставя Крим – корабите рискуват да попаднат под обстрела на украинските войски. Освен това Руската федерация постоянно затваря Кримския мост.

„ Въпреки че Русия към момента може да изпраща баржи през Керченския проток, това решение подкопава така и така проблематичната логистична система. В допълнение, популацията на Крим също усеща разстройства във веригата за доставки “, се споделя в материала.

Също по този начин е значимо, че Украйна понижи, само че към момента не отстрани, способността на Русия да се намесва в износа на зърно от Одеса. След като
съветският флот в Черно море бе отхвърлен,
Кремъл имаше единствено две благоприятни условия да блокира украинския експорт по море: миниране и потребление на подводници за офанзива на товарни кораби.

Контролът на Украйна над морето усложнява тези направления. Руската федерация би трябвало да употребява самолети или кораби за миниране на водите, само че те ще станат уязвими, когато се приближат до украинския бряг. Атаките с подводници против товарни кораби, в това време, биха провокирали световно наказание. Те бих засегнали и разрастващите се страни, които разчитат на вносно на храни и чиято поддръжка Русия желае да завоюва.

Канзиан написа, че Украйна се нуждае от помощ от своите съдружници, с цел да резервира тези преимущества.

„ Въпреки че запасите на Киев от противокорабни ракети евентуално са задоволителни към този момент, като се има поради тяхната релативно рядка приложимост, украинската войска сигурно ще се нуждае от повече ракети. Те би трябвало да дойдат от Франция, Обединеното кралство и Съединени американски щати. Украйна също ще продължи да разчита на разследваща поддръжка от Обединеното кралство, Съединени американски щати и други сътрудници за идентифициране на задачите и уязвимите места на Русия “, изяснява той.

Според специалиста
Украйна в този момент се нуждае
от по-добро съоръжение и образование, с цел да разчисти Черно море от мини.

Освен това украинската войска би трябвало да се научи по какъв начин да води война против съветските подводници.

„ Военноморският триумф на Украйна е трагичен и невиждан, само че вълната от победи може да намалее, в случай че и другите сътрудници на Украйна прекратят помощта си. Ако Украйна не може да размени боеприпасите, които създава, и оборудването, което губи в борба,
съветските войски още веднъж ще нахлуят
на украинското крайбрежие и ще възстановят сигурните линии за доставки през Крим. Ако това се случи, успеха на Украйна в морето може да е мимолетна “, заключава Марк Кансиан.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР