СподелиСело Сомовит отстои на 12 км североизточно от град Гулянци,

...
СподелиСело Сомовит отстои на 12 км североизточно от град Гулянци,
Коментари Харесай

Единственото село в България, което има пристанище и жп гара – действащи

Сподели
Село Сомовит отстои на 12 км североизточно от град Гулянци, на 43 км северно от град Плевен и на 197 км североизточно от София. Съседните села Долни вит и Милковица са надлежно на 4 км и на 6 км южно. 

Разположено е на самия бряг на река Дунав, на надморска височина към 50 м. Климатът е умереноконтинентален със студена зима и топло лято, количеството на преваляванията е малко. В землището му доминират гори от акациеви и тополови дървета.

Железопътен и автобусен превоз го свързват с останалите обитаеми места. Има построеното пристанище, което дружно с Никопол образува
ГПП Сомовит-Никопол.
Селото е едно от огромните в общината и е доста добре уредено. Главните улици са асфалтирани и осветени, построени са водопреносна и електропреносна мрежи. Построен е вятърен парк за производството на електричество. В Сомовит се намира най-високият на Балканския полуостров ветрогенератор. Покритие имат всички мобилни оператори.

Постоянното население наброява 710 души.

Тук действат кметство, читалище, детска градина, магазин и заведение. За здравето на хората се грижат един общопрактикуващ доктор и един стоматолог. Основно учебно заведение има в с. Милковица. Най-близките междинни учебни заведения, медицински център и болница са на територията на град Гулянци. В предишното риболовците от селото продавали огромни сомове в цялата страна, някои от които от река Вит и от там е произлязло името му Сомовит. Хора живеят там от 3 – 4 век преди Христа.

Поради удобното географско разположение край брега на реката тук от най-дълбока античност е имало кей за лодки и кораби. На запад от селото се намира просторната Карабоазка равнина с повърхност към 200 хиляди дка, дъно на огромно пресъхнало езеро сред реките, Вит и Искър. Землището на селото е богато на археологически находки още от най-дълбока античност.

Има остатъци от траките и римляните. Днес още личат останките от огромния римски град Улпия Ескус, край с. Гиген. Край Сомовит е прекосявал римския път за гр. Нове (при Свищов). Изследванията на археолозите през 1969 година демонстрират, че тук е била построена крепостта Луцернариябургу, което значи „ Кула снабдена с лампа “ – светещ кастел. В региона на селото са разкрити некрополи от римската ера, бронзови монети и други находки от това време.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР