СподелиПрекратяването на пълномощията на народния представител Десислава Атанасова е първа

...
СподелиПрекратяването на пълномощията на народния представител Десислава Атанасова е първа
Коментари Харесай

НС гласува оставката на Десислава Атанасова като депутат

Сподели
Прекратяването на пълномощията на народния представител Десислава Атанасова е първа точка от проектопрограмата за работа на Народното събрание тази седмица, оповестена на интернет страницата на Народното събрание.

Миналата седмица Народното събрание избра Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за членове на Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Двамата би трябвало да положат клетва на 26 януари, оповестиха от Конституционен съд на своя уеб страница. Номинацията на Десислава Атанасова бе оповестена от водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Тогава Борисов съобщи, че ще оглави парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Според страницата на Народното събрание в 49-ото Народно събрание Десислава Атанасова е ръководител на парламентарната група от 12 април 2023г. до 23 януари 2024 година

Вчера президентът Румен Радев сезира Конституционния съд против избора на нови съдии и приканва да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Решението му бе коментирано от парламентарно показаните политически сили.

От ГЕРБ-СДС приканиха да не се оказва напън върху самостоятелния Конституционен съд. Депутатът от ГЕРБ-СДС и член на правната комисия към Народното събрание (НС) Рая Назарян напомни, че процедурата, извършена от Народното събрание по желание на конституционни съдии, е обществена, до момента в който назначаваните от президента конституционни съдии, се прави еднолично.

Атанас Атанасов от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ разяснява, че президентът има право да сезира Конституционен съд. Той дефинира като неприемливи дейностите на президента, свързани с апела му, да не се пристъпва към полагането на клетва на новоназначените конституционни съдии.

„ Възраждане “ оповестиха, че също ще сезират Конституционния съд по отношение на избора на двамата конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

От Движение за права и свободи посъветваха президента да подаде оставка още през днешния ден и да основе политическия си план. Оттам са на мнение, че тематиката за Конституционния съд е завършила с избора на двамата почтени претенденти.

Апел към президента Радев да не участва на клетвата насочи ръководителят на „ Българска социалистическа партия за България “ Корнелия Нинова. Вчера те дефинираха като „ верни “ дейностите на президента Радев.

От Станислав Балабанов от „ ИТН “ дефинира хода на президента по сезирането на Конституционен съд като „ логически “.

Предварителният дневен ред на Народното събрание планува още на второ гласоподаване да бъде прегледан Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавната финансова ревизия.

Очаква се Народното събрание да прегледа и годишните доклади за активността на Българската телеграфна организация, включващи и финансови доклади за 2020 година, 2021 година и 2022 година

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР