СподелиПредсрочните парламентарни избори изглеждат все по-сигурни, след като кандидатът за

...
СподелиПредсрочните парламентарни избори изглеждат все по-сигурни, след като кандидатът за
Коментари Харесай

При предсрочни избори: Служебен кабинет на ГЕРБ или ДПС, за вот „2 в 1“ не остава време

Сподели
Предсрочните парламентарни избори наподобяват все по-сигурни, откакто претендентът за министър председател Мария Габриел съобщи и през днешния ден към този момент подава отдръпване на кандидатурата си.

От президентството оповестиха, че президентът Румен Радев чака акт на Народното събрание, с който несъставянето на държавно управление с първия мандат да бъде формализирано.

Това значи, че той ще би трябвало да „ завърти “ парламентарната рулетка и да даде втори и при възможен крах – и трети изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Втори по ред са ПП-ДБ, за които от ГЕРБ-СДС към този момент обявиха, че няма да поддържат нов техен кабинет.

Третата партия, на която президентът ще връчи мандат, е по желание от някоя от останалите в Народното събрание. Това са Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и Има Такъв Народ.



Ще стигне ли обаче времето, с цел да бъдат планувани избори „ 2 в 1 “?

Президентът Румен Радев към момента не е издал декрет за насрочване на изборите за европейски парламент,

само че се чака те да бъдат на 9-и юни, когато ще гласоподават и множеството страни от Европейски Съюз.

За да се съвпаднат изборите за Народно заседание и европейски парламент, конституционната
рулетка с мандатите би трябвало да се завърти до 8-и април. Това значи „ скоростно “ разпределяне на мандати, а в Конституцията има сложени периоди, които излизат отвън този времеви порядък.

За втория мандат ПП-ДБ ще имат едноседмичен период, с цел да го върнат. Те могат да създадат това и незабавно, имайки поради поръчките на ГЕРБ и Движение за права и свободи, че е по-добре да се върви към предварителни избори.

За третия мандат няма избран период, в който той да бъде върнат изпълнен или несбъднат. От Българска социалистическа партия неколкократно към този момент обявиха, че нямат желание да вземат участие в каквато и да е настройка в границите на сегашния парламент, а „ Възраждане “ и Има Такъв Народ от дълго време са декларирали настояванията си за предварителни избори.

На процедура, в случай че партиите в Народното събрание се схванат за избори „ 2 в 1 “ конституционната процедура при президента ще бъде извървяна скоростно, само че в последна сметка насрочването на вота зависи напълно от президента.

Според текстовете от Конституцията:
Ако не се реализира единодушие за формиране на държавно управление, президентът след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период. За длъжностен министър-председател се назначава всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.
Това значи, че има техническо време за съвещания с парламентарните групи за служебно държавно управление и определянето на състава му и едвам тогава се насрочват избори в двумесечен период.



Това значи, че в случай че евроизборите са на 9 юни, то до 9 април всички горепосочени процедури би трябвало да бъдат извървени, което е малко евентуално.

В същото време се обрисува идното служебно държавно управление да бъде доминирано от ГЕРБ или Движение за права и свободи. Това е по този начин, тъй като поради последните промени в Конституцията, претендентите за длъжностен министър председател се избират всред избрани лица на избрани постове..
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР