СподелиПоредица от фермерски протести блокираха основни пътни артерии в Европа.Протестиращите

...
СподелиПоредица от фермерски протести блокираха основни пътни артерии в Европа.Протестиращите
Коментари Харесай

Париж под обсада, стотици километри блокирани магистрали край френската столица

Сподели
Поредица от фермерски митинги блокираха съществени пътни артерии в Европа.

Протестиращите фермери във Франция започнаха безсрочна обсада на Париж макар ограниченията за помощ, които им даде обещание министър председателят Габриел Атал.

Президентът Еманюел Макрон свика спешно съвещание.

Ключовите автомагистрали към френската столица са блокирани една след друга от тракторите на протестиращите земеделци, които дадоха обещание неопределен митинг от 14:00 ч. локално време, оповестява БНР.

Вече са наранени минимум 16 автомагистрали в 30 департамента, а фермерите се доставят с хранителни запаси за нескончаем митинг.

На места те получават поддръжката от локалните управляващи.

Вътрешният министър Жералд Дарманин подреди разполагането на 15000 служители на реда и жандармеристи, които да предотвратяват безредиците и да не позволяват
прекрачването на алената линия – нахлуване на фермерите в Париж
и обсада на летищата и пазара в Ранжис – най-голямото европейско пазарище за хранителни артикули на едро.

Протестите са водени от главния профсъюз на фермерите и Съюза на младите земеделци, които не престават натиска, макар че в петък министър председателят Габриел Атал
отчасти удовлетвори настояванията им.
Тази вечер техни представители още веднъж ще се срещнат с премиера, както беше оповестено след спешното съвещание, свикано от президента Макрон.

„ Франция е селскостопанска мощ и страна, която обича своите аграрни производители “, съобщи Атал по време на посещаване във плантация покрай испанската граница.

„ Ние не желаеме да подвластен от други за нашата храна “, добави той.

Атал сподели, че държавното управление обмисля да даде още помощ за фермерите, съобщи Ройтерс.

„ Ще разгледаме всички други ограничения, които можем да предприемем във връзка с тези аспекти на нелоялна конкуренция “, съобщи Атал пред кореспонденти, оповестява Българска телеграфна агенция.

Земеделски производители от други европейски страни, в това число Германия и Полша, също проведоха митинги, като обявиха, че Европейският съюз не прави задоволително, с цел да ги отбрани от по-евтиното произвеждане в други страни, отбелязва Ройтерс.
Фермерите в Италия още веднъж излязоха на улицата в някои елементи на страната,
с цел да стачкуват против нездравословните съгласно тях европейски селскостопански политики, съобщи италианската новинарска организация АНСА.

В Италия се оповестява за митинги покрай изхода на автомагистрала А1 северно от Рим, както и в Удине, в северната област Фриули-Венеция Джулия, където към 70 аграрни производители се събраха на импровизиран митинг.

Земеделските производители от остров Сардиния са организирали два обособени митинга на следващия ден в Каляри, както и митинги, планувани за 12 февруари в Каляри, Нуоро, Иглесиас, Ористано и Сасари.

Белгийски земеделци последваха образеца на своите сътрудници във Франция и блокираха пътища, като някои от тракторите доближиха Брюксел.

В белгийската столица от ранните утринни часове съществени булеварди и част от околовръстния път са задръстени.

Земеделците са недоволни от ниските изкупни цени на своята стока и тежката администрация, с която се постанова да се оправят всеки месец, с цел да се отчетат пред управляващите и да получат помощи.

Те възразяват също против някои европейски ограничавания в земеделието, свързани с опазването на околната среда, както и против подготвяното комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и страните от Латинска Америка.

Протестите в Белгия започнаха в петък предходната седмица. Медиите оповестяват, че през вчерашния ден се е стигнало до ръкопашен пердах сред протестиращи и жител, който не е съумял с автомобила си да премине през една от многочислените пътни блокади в южната част на страната.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР