СподелиОт началото на годината търговците, които използват пластмасови продукти за

...
СподелиОт началото на годината търговците, които използват пластмасови продукти за
Коментари Харесай

Избягвайте пластмасови вилици, лъжици и чаши. Поскъпват!

Сподели
От началото на годината търговците, които употребяват пластмасови артикули за еднократна приложимост за пълнене с храни, в това число питиета и подготвени ястия, имат задължението да ги оферират на потребителите против 10 ст. за чаша и 25 ст. за кутия, т.е. с пет стотинки повече спрямо предходната година.

За това осведомят на уеб страницата си от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Оттам припомнят, че условието е по отношение на влязлата в действие през 2023 година Наредба за понижаване на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда. Документът планува цената на употребяваните пластмасови чашки и кутии за храна поетапно да се усилва през идващите години до 2027 година.

„ Пластмасовите консумативи ще са на пазара до изчерпването им. Краен период за тотална възбрана не е очакван, защото за някои артикули тя ще е неприложима “, означават от Министерство на околната среда и водите.

Целта на законодателството е да бъде понижено потреблението във допустимо най-голяма степен.

„ Задължение на бизнес операторите (търговски обекти, питейни заведения, заведения за бързо хранене) е да обезпечат различни благоприятни условия като съдове и чаши за многократна приложимост и артикули, направени от други материали – хартиени, алуминиеви, бамбукови, стъклени съдове. Следва да се има поради, че към сегашния миг законодателството в региона на храните не разрешава носенето на лични съдове на мястото на продажбата “, разясняват също от Министерство на околната среда и водите.

В комерсиалните обекти наложително би трябвало да бъдат сложени на видно място осведомителни табели за нуждата от понижаване използването на пластмасови артикули, за нездравословното им влияние върху околната среда, както и за различните благоприятни условия, които се оферират в комерсиалния обект.

Гражданите могат да изискват такава информация на мястото на продажбата, с цел да бъдат ориентирани към различни и налични артикули за многократна приложимост.

Сумата за употребяваните пластмасови артикули за еднократна приложимост се показва в касовия бон настрана от цената на съответната храна и напитка.

Гражданите могат да изискват от търговците да съблюдават това свое обвързване, акцентират от екоминистерството.

Според Националния туристически указател общият брой на заведенията за бързо обслужване, в които сигурно се употребяват продуктите в обсега на наредбата, е над 4700, показват още от Министерство на околната среда и водите.

През ноември на конференция бяха показани резултатите от изследване измежду български компании, което демонстрира, че най-често употребяваният артикул, предстоящ на ограничавания, са пластмасовите чаши за питиета (при към 30% от отговорилите), следвани от съдовете за храна, предопределена за незабавна консумация или консумация от съда (20%).

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР