СподелиОще пикантни подробности излизат след смъртта на Мартин Божанов-Нотариуса, който

...
СподелиОще пикантни подробности излизат след смъртта на Мартин Божанов-Нотариуса, който
Коментари Харесай

Всички пътища водят до Барселона: Близка до Нотариуса прокурорка с апартамент за 1 млн. лв.

Сподели
Още пикантни детайлности излизат след гибелта на Мартин Божанов-Нотариуса, който беше в София в края на януари 2024 година.

Съдия Маргарита Немска, която преди този момент беше зам. градски прокурор, е била в близки връзки със фамилията на Нотаруса, като тя е гледала и делото за отнетия допуск до класифицирана информация на брачната половинка на Мартин Божанов, оповестява Антикорупционният фонд, откъдето през днешния ден разгласиха протокол за избора на съдия-докладчик по секретно административно дело към Административен съд – София град (АССГ).

Според два самостоятелни източника, единият от Софийска градска прокуратура (СГП), това е било секретното дело на Гергана Божанова – брачна половинка на Мартин Божанов – Нотариуса за отнетия ѝ достъп до класифицирана информация.

Отнемането на достъпа е станало причина за освобождението ѝ от Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ – Министерство на вътрешните работи (ГДБОП). Последвалото дело е било разпределено на арбитър Маргарита Немска, която се е произнесла в интерес на Божанова.

Решението ѝ е доказано и от Върховния административен съд (ВАС).

От АКФ вършат ангажимента, че поради секретността на делото, информацията не може да се удостовери с безспорна сигурност.



Според източника на АКФ от СГП обаче, събитието, че Маргарита Немска се е произнесла в интерес на брачната половинка на Божанов, е било известно на прокуратурата от изпратена ѝ подробна информация от ГДБОП, съдържаща голям брой данни за групата на Мартин Божанов.

В известие от през днешния ден АССГ прецизира, че оповестеният протокол се отнася за друго дело и арбитър Немска не се е произнасяла по дело за лишен достъп до класифицирана информация на Гергана Божанова.

Съдия Маргарита Немска е някогашен зам.-градски прокурор на София. Тя е брачна половинка на някогашния чиновник на Министерство на вътрешните работи и ДАНС юрист Емил Писков, който беше осветлен като съучастник на Мартин Божанов – Нотариуса в следствието на АКФ „ Списък за бърз надзор “.

По данни на АКФ Емил Писков, Маргарита Немска, Мартин Божанов и Гергана Божанова

имат документирани две взаимни излизания и влизания през Граничен контролно-пропусквателен пункт на територията

на страната през октомври и ноември 2020 година

Както следим постоянно в последно време по съдебно-прокурорските проблеми по мрежите за редом правораздаване на Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса, към тях непрестанно излизат преплитащи се близки фамилни, бизнес и колегиални връзки, които за участниците в тях обаче не са нищо неправилно и не могат да повлияят на безпристрастното решение на преписките и делата, пишат от АКФ.

Видно от декларацията за имуществено положение на арбитър Немска и обява от, през 2022 година тя и брачният партньор ѝ Емил Писков са

закупили апартамент в Барселона на стойност съвсем един милион лв..

Справка от испанския заможен указател и инспекция на АКФ на място демонстрираха, че парцелът се намира в централната градска част в първокласна жилищна постройка и все още се употребява.



Темата за имущественото положение на фамилията на Писков и Немска е забавна с оглед проучване сходството сред добитото от тях имущество и законните им приходи, изключително поради данните за активността на Писков като съучастник на Мартин Нотариуса.

Личността на другата брачна половинка от дуото Божанов-Писков е също любопитна.

И до ден-днешен Министерство на вътрешните работи не е дало съществено пояснение по какъв начин Гергана Божанова е назначена с външен конкурс като проверяващ служител на реда в ГДБОП, какви инспекции са осъществявани преди назначението ѝ и с какви резултати са завършили.

Настоящият шеф на ГДБОП Явор Серафимов изясни само, че едвам след назначението ѝ се установило разминаване сред предоставените от нея данни за имотното ѝ положение и действителното състояние, и била освободена.

Официално пресцентърът на Министерство на вътрешните работи удостоверява пред „ Свободна Европа “, че ръководителят на ГДБОП по времето на осъществяване на този конкурс Любомир Янев в предишното е „ осъществявал контакт “ с Мартин Божанов – Нотариуса, с уточнението, че няма данни Янев да е бил обект на вътрешна инспекция по този мотив.

Цялата история демонстрира образно множеството „ реализирани контакти “ сред магистрати, чиновници на Министерство на вътрешните работи и престъпни детайли, които остават без съответно изясняване. Вероятно тъй като това би трябвало да бъде сторено от същите тези хора в същите тези институции, които са впримчени в „ контактите “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР