СподелиМВР ще засили охраната в центъра на София и в

...
СподелиМВР ще засили охраната в центъра на София и в
Коментари Харесай

МВР затяга охраната в райони с „лица с различен произход“

Сподели
Министерство на вътрешните работи ще ускори защитата в центъра на София и в региони, където има „ сборища на лица с друг генезис.

Това стана ясно от изказване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който през днешния ден се срещна с представители на ресторантьорския бизнес у нас, на която участва и столичният кмет Васил Терзиев.

Формално срещата е предизвикана от два случая на принуждение в София, единият от които в началото беше показан като нахлуване на мигранти над българи.

В следствие се оказа, че става въпрос за два обособени битови случая. При единия група български младежи са нападнали и били английски студенти с пакистански генезис. При втория младежи с арабски генезис са предизвикали случай в центъра на София с български младежи, с които след това се оказа, че били другари.

От Министерство на вътрешните работи дефинираха и двата случая като битови. Въпреки това полицията ще охранява места с централизация на чужденци, стана ясно през днешния ден от изказването на вътрешния министър, който в това време регистрира, че в страната няма нарастване на случаите, в които са взели участие и мигранти.

„ Предприели сме нужните дейности да подсигуряваме сигурността и спокойствието на жителите. Засилваме полицейското наличие в централната градска част и други региони, в които има сборища на лица с друг генезис “, сподели Стоянов.

По думите му това се постанова поради двата случая от последните няколко дни в центъра на града.

Калин Стоянов добави, че се ускорява и полицейското наличие към центровете за настаняване на Държавната организация за бежанците, които се охраняват от частна компания.

Министърът означи инициирането на законодателна смяна в Закона за администрацията, което ще даде опцията да се назначат нужните 1264 бройки по линия на „ Гранична полиция “ и към 260 полицейски чиновници, които ще поемат защитата на петте центъра за настаняване.

Той добави, че от Министерство на вътрешните работи са установени последните месеци много пропуски в центровете и са издадени рекомендации.

В същото време столичният кмет Васил Терзиев привиква изключително съвещание на Столичния общински съвет. Градоначалникът стана обект на офанзива от ГЕРБ-СДС за това, че носи отговорност за случаите.

„ Не е въпрос единствено на мигранти. От много време има огромни скупчвания на групи, български младежи и задгранични туристи, които нарушават спокойствието на другите, пречат на публичния ред “, сподели след срещата в Министерство на вътрешните работи Терзиев.

Той добави, че е решено да се засилят патрулите в столицата и да се ревизират тези огромни скупчвания на групи.

„ Целта ни е хората да усетят, че има ред в този град “, уточни кметът.

Във връзка с видеонаблюдението в столицата Васил Терзиев разяснява, че в София има към 3800 камери, които са интегрирани към системата на Министерство на вътрешните работи. Броят им ще се усилва, добави той.

Ричард Алибегов, ръководител на Българската асоциация на заведенията, разяснява, че браншът желае сигурност за чиновниците и туристите. „ Разбрахме, че тази преживелица на бул. „ Витоша “ е битов случай и не би трябвало да се заиграваме с етническата карта, тъй като живеем в мир в България “, добави той.

По думите му има мигранти, които може би са нападателни, има българи, които са нападателни, само че не можем да сложим всички мигранти под един знаменател и да кажем, че всички те са нападателни и да ги изгоним отсам. Алибегов уточни, че много е намаляла продажбата на опиати в заведенията, като по тематиката е имало срещи с Министерство на вътрешните работи.

По отношение престъпността измежду младежите основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев уточни, че би трябвало да има по-сериозен наставнически надзор. Той добави, че с изключение на в централна градска част ще се усили полицейското наличие за предварителна защита и по парковете.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР