СподелиМесец преди да навърши 46 години, Николай Стефанов – авторът

...
СподелиМесец преди да навърши 46 години, Николай Стефанов – авторът
Коментари Харесай

„Тихо ми каза умирам“: лекарско бездушие погуби търновец, написал книги с 2 пръста

Сподели
Месец преди да навърши 46 години, Николай Стефанов – създателят на евентуално най-популярната българска книга, писана в Съединени американски щати, е умрял след дълго лекуване в България.

Майка му описа пред BG VOICE шокираща история за лекарско безхаберие, несръчност и разкарване сред лечебни заведения в няколко града, което в последна сметка води до края на живота му.

Стефанов стана прочут с „ До Чикаго и отЗАД “, която споделя историите на няколко генерации имигранти и техните преплитащи се ориси с фокус върху престъпния контингент, транспортните компании и църковните кавги в Чикаго. Книгата се трансформира и в първия български филм, сниман в Съединени американски щати – с екип, напълно от общността в Чикаго. След това Стефанов написа още няколко книги. Последните му са написани на телефон, с двата пръста, които е можел да движи, описа майка му Елена Стефанова.

През май 2021 година Николай Стефанов и неговите родители вземат решение да се приберат в България – след 22 години имиграция. Няколко месеца по-късно той пада и чупи два шийни прешлена. Когато Бърза помощ идва, споделят на родителите, че те би трябвало да го завлекат до колата за спешна помощ до момента в който лекаря пуши цигари.

Това е противопоказно при строшаване на прешлените. Николай остава няколко дни в болничното заведение във Велико Търново. „ Никой там не ни сподели, че краката му са неподвижни и би трябвало по-сериозна интервенция. Пълно безсърдечие “, споделя майка му Елена.

Близки до фамилията стартират да търсят лекари и да звънят по телефоните – процедура, от която живелите две десетилетия в Съединени американски щати родители са отвикнали. Така стигат до болница „ Св. Марина “ във Варна.

Там му вършат интервенция без да има назначен ядрено-магнитен резонанс, който е наложителен в такива обстановки. След края на интервенцията лекарят споделя, че ще може да има някакво придвижване в ръцете, само че не и в краката. Лекарите не са ревизирали и дали има нарушавания по гръбначния му мозък.

Майка му разказва тежко лекуване и доста болки сред интервенциите. „ Имаше някакво придвижване в ръцете, само че не можеше да държи нищо. Въпреки това написа две книги на телефона, с палците. Събра всичките си книги в един том и ги издаде. “, споделя Елена Стефанова.

Заради несполучливата интервенция във Варна са нужни корекции. Следва нова интервенция в „ Сърце и мозък “ в Плевен. В резултат получава кръвоизлив и следва нова процедура. При нея, по нехайство, лекарите му прерязват хранопровода.

„ Казаха ни – захранете го. Имаше там шницели. Но храната, водата – излизаха през дупката, през хранопровода. “, споделя за ужаса майка му Елена. В идващите дни той седи гладен и жаден. След към седмица следва трета интервенция поради пробития хранопровод, а родителите схващат, че предходната е правена от стажанти.

В идващия месец Николай Стефанов се храни венозно. 4 пъти му преливат кръв, само че индикаторите му се утежняват. Тогава нов доцент предлага четвърта интервенция, която да даде опция Стефанов да бъде хранен посредством специфична тръба до момента в който зарастне хранопровода. След 52 дни в плевенската болница, по гледище на фамилията, го изписват и те се връщат във Велико Търново.

В началото на януари т.г. му махат тръбата от стомаха. Но в никакъв случай не може да възвърне естественото хранене.  На 4 март обстановката му се утежнява. Последните му часове са в търновската болница където в продължение на 6 часа се бори за въздух, с ниско кръвно.

„ Уведомени бяха лекуващите лекари Мойнов и Петков. Никой от тях не влиза в стаята да го види или предприеме нещо. Казаха първоначално, че са се обадили за реаниматор и по-късно дори не подвигат телефона при многократните ни опити за връзка. Резултатът е губене на схващане и влизане в реанимация прекомерно късно, след 6 часа мъка. “, ракзава майката.

„ Тихо ми сподели – загивам “, споделя майка му. Повече не идва в схващане. Лекарите оповестяват за гибелта му на 13 март.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР