СподелиКърджали потъна в скръб за отец Боян Саръев, известен като

...
СподелиКърджали потъна в скръб за отец Боян Саръев, известен като
Коментари Харесай

Кърджали потъна в скръб за отец Боян Саръев – Покръстителя на Родопите

Сподели
Кърджали потъна в тъга за отец Боян Саръев, прочут като Покръстителя на Родопите. Той е умрял предходната вечер в локалната болница след боледуване.

Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956г. в крумовградското село Жълти Чал. Завършва междинното милиционерско учебно заведение и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година приключва школата на Министерство на вътрешните работи в „ Симеоново “. През май 1990 година е ръкоположен за дякон, а по-късно и за духовник в Пловдивската епархия.

Служи в храма „ Успение Богородично “ в Кърджали през последните 30 години. От 1990 година е създател и ръководител на Движението за християнство и напредък „ Св. Йоан Предтеча “. Развива необятна благотворителна, просветителна и мисионерска активност измежду популацията в Родопите, където кръщава доста българо-мохамедани.

В продължение на 20 години отец Боян Саръев изхранваше целогодишно близо 100 души в разкритата трапезарията при храм „ Св. Успение Богородично “ в кв. “Гледка “.

Той бе един от първите в област Кърджали, изразили подготвеност да одобряват бежанци от Украйна и прикани за схващане и взаимопомощ локалното население и управляващи. И подслони бежански фамилии напролет на 2022г., а през май даже вкара в Христовата религия четири украински деца.

През пролетта на тази година той подмени напълно иконостаса на храм „ Св. Успение Богородично “ в кв. “Гледка “, подложен от основаването на църквата през 1939г., както и стенописите в нея. Тогава свещеникът сподели: „ Винаги съм желал, както съм тук над 30 години, да го подменя, само че все не са стигали средствата. Твърде доста работа се отметна тук и от една елементарна селска църквичка това място се трансформира в православно духовно средище освен за кърджалийци и за Родопите, само че и за цялата страна, тъй като хора идват от цяла България. Та по този начин или другояче трябваше да се направи нов иконостас, нямаше и фрески “.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР