СподелиКабинетът на Израел одобри сделка с Хамас“ за освобождаването на

...
СподелиКабинетът на Израел одобри сделка с Хамас“ за освобождаването на
Коментари Харесай

Израел одобри сделка с „Хамас“ за освобождаване на 50 заложници

Сподели
Кабинетът на Израел утвърди договорка с „ Хамас “ за освобождението на 50 заложници, държани в Газа.

Заложниците ще бъдат освободени по време на четиридневна пауза в боевете, се споделя още в изказването на кабинета на израелския министър председател, оповестява БНР като се базира на BBC и Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън приветства постигнатото съглашение.

Според информацията минимум 50 дами и деца, отвлечени в линията Газа на 7 октомври, ще бъдат освободени по време на 4-дневното помирение.



В подмяна Израел ще освободи минимум 140 дами и малолетни от своите затвори, оповестяват израелски медии.

Освобождаването на всеки спомагателни 10 заложници ще удължава паузата в боевете с един ден.

Сделката също по този начин ще разреши на стотици камиони, пренасящи филантропична помощ, медицински консумативи и гориво, да влязат в Газа. Тя беше утвърдена от кабинета на Израел след съвещание, траяло до рано тази заран.

Преди срещата израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че след приключването на примирието войната с „ Хамас “ ще продължи до момента в който Израел реализира всичките си цели.

Правителството на Катар, с чието ходатайство беше реализирана договорката, съобщи, че началният час на примирието ще бъде разгласен през идващите 24 часа. Това е първото съглашението за помирение от началото на войната сред Израел и „ Хамас “.



Американският президент Джо Байдън съобщи, че е „ извънредно удовлетворен “, че някои от заложниците, които са претърпели „ седмици в плен и неописуемо тестване “, ще се съберат още веднъж със фамилиите си, откакто договорката бъде изпълнена.

Той благодари на водачите на Катар и Египет за тяхното партньорство при постигането на съглашението.

Байдън акцентира също, че прави оценка „ уговорката “ на израелския министър председател Бенямин Нетаняху да поддържа паузата в боевете и да обезпечи даването на повече помощ „ за облекчение на страданието на почтени палестински фамилии в Газа “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР