СподелиЕдинодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени

...
СподелиЕдинодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени
Коментари Харесай

Парламентът реши единодушно: Скачат заплатите на военните

Сподели
Единодушно, със 195 гласа, Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за защитата и въоръжените сили. Законопроектът е общ, на всички политически сили.

С него от 1 януари 2025 година възнагражденията на военнослужещите ще се покачат приблизително с 30 % при опазване на построената диференциация сред военните звание и длъжности. Създаването на този механизъм ще даде предвидимост и сигурност на военнослужещите и нужната мотивация да се избере военната кариера, показват депутатите.

С измененията са изравняват възнагражденията на военнослужещите с тези на чиновниците по Закона за Министерство на вътрешните работи. С тях се вкарва нова система за установяване на главното месечно заплащане, което ще се усилва със характерен коефициент според от заеманата служба, е записано в отчета на Комисията по защита. Ще се реализира и понижаване на съществуващите дефицити от отбранителни качества, изключително в направление привличане и задържане на човешки запас в системата; повишение привлекателността на военната професия; възстановяване на възнаграждение на хората в защитата за конкурентност на пазара на труда; механизъм за индексация, която да е обществено търпима и да отразява действителното равнище на възнаграждение в страната; предвидимост на разноските за защита в Закона за държавния бюджет за идната календарна година.

Служебният министър на защитата Атанас Запрянов съобщи от трибуната на Народното събрание, че законовото обвързване на равнищата на най-ниското заплащане на военнослужещите към междинната работна заплата ще докара до конкурентоспособност на пазара на труда и обезпечаване на въоръжените сили с високо стимулиран персонален състав.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР