СподелиДоходите в България растат най-бързо сред страните в ЕС. Това

...
СподелиДоходите в България растат най-бързо сред страните в ЕС. Това
Коментари Харесай

Асен Василев: Доходите в България растат най-бързо в целия ЕС

Сподели
Доходите в България порастват най-бързо измежду страните в Европейски Съюз. Това съобщи финансовият министър Асен Василев, който показа в детайли параметрите на бюджета за идната година.

Василев показа в детайли параметрите на финансовата рамка, която е изчислена при средногодишна инфлация от 4,8 на 100.

Според министъра най-вероятно тя ще е по-ниска, като прогнозата е въз основата на хода и от последните два месеца, обобщава БНР.

Бюджетът залага доста политики, насочени към фамилиите с деца и цели връщането на младежите у нас, стана ясно още от изявлението на министъра:

„ За да пораства българската стопанска система, би трябвало да има вложения, само че другото значимо нещо е, че би трябвало да има съответно възнаграждение.



И приходите в две доста сложни години – след Covid и рецесията, обвързвана с войната в Украйна и енергийната рецесия – в България приходите, откакто се регистрира резултатът на инфлацията, порастват най-бързо в целия Европейски Съюз “, сподели още той.

Според депутата от Българска социалистическа партия Румен Гечев „ бюджетът подсигурява само лазене по икономическото дъно 2024 година “.

„ Никакви промени по съответните браншове, нищо значително не се прави за българския бизнес и българския експорт “, сподели Гечев.

„ Николай Василев ви е опънал един часовник на дълга. И се демонстрира с какъв брой нараства сега. Идете го вижте. По 207 лв. на секунда нараства външният дълг “, разяснява ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

„ Външният дълг се гледа като % от Брутният вътрешен продукт и когато сложите часовник по какъв начин нараства дългът, би трябвало да сложите часовник и по какъв начин нараства Брутният вътрешен продукт “, отвърна финансовият министър.

Бюджетът е добре уравновесен и е ориентиран главно в две посоки – вложения и повишение на приходите, съобщи Василев по време на представянето на бюджета.
Той означи, че този бюджет е с рекордни вложения от съвсем 10 милиарда лв..
Освен това има заложена политика по приходите, която, от една страна, е в синхрон със съществуващото законодателството – минималната работна заплата става 933 лв., а от друга – е много амбициозна, уточни Василев.

Очакваният растеж на заплатите и в държавния, и в частния бранш е към 11 %, т.е. малко над два пъти по-голям от растежа на инфлацията, означи той.

Бюджетът е разчетен при недостиг от 3 %, което разрешава на България да остане в Маастрихтските критерии и в действителност да извърши критерия за участие в Еврозоната, сподели още финансовият министър, представен от Българска телеграфна агенция.



Бюджетът е разчетен при растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) от 3,2 % следващата година и 1,8 до края на тази година, което, по думите му, значи, че следващата година Брутният вътрешен продукт ще бъде 205 милиарда лв..

Средногодишната инфлация, която се чака за следващата година, е 4,8 на 100.

Гледайки по какъв начин се движи инфлацията последните два месеца, е много евентуално в действителност да има инфлация под тези 4,8 %, само че е заложена по-консервативна прогноза в бюджета, уточни Василев.

За първи път в бюджета са изнесени дружно с финансовите параметри и националната капиталова стратегия, всички финансови разноски и капиталовата стратегия за общините, означи финансовият министър.

Той уточни, че за последните 10 години кумулативно 16 милиарда лв. не са направени като вложения.

Финансовият министър означи, че с цел да пораства българската стопанска система, би трябвало да има вложения и съответно възнаграждение. Доходите в две доста сложни години след коронавирус и по време на рецесията, обвързвана с войната в Украйна и енергийната рецесия, в България приходите, откакто се регистрира резултатът на инфлация, порастват най-бързо в целия Европейски съюз (ЕС), съобщи Асен Василев.

Ако това продължи, в идващите четири или пет години ще забележим доста повече хора, които се връщат в България, просто тъй като тук е по-добре да работят и да живеят. За задачата обаче би трябвало да си пооправим инфраструктурата,



да си използваме добре средствата, които се отделят за опазване на здравето и за обучение, тъй че тези младежи, които биха се върнали в България, да имат и съответни обществени услуги, добави той.

Министърът означи, че се резервира политиката по приходите на учителите и политиката в образованието, като там се резервира учителската заплата да е 125 % % по отношение на последната междинна работна заплата – тази за октомври, която е малко над 2000 лв..

Той уточни, че е заложено нарастване на пенсиите с 11 % и повишение на вдовишките добавки от 1 юли т.г. Предвидени са съвсем 132 млн. лв. по отношение на резултата от смяната на минималната работна заплата, обвързвана с наредбата за стандартите за възнаграждение на труда на чиновниците, извършващи действия по даване на обществени услуги.

В региона на културата има дадени в допълнение 50 млн. лв. за държавните културни институти в региона на театралните изкуства, 9,3 млн. в допълнение за филмовата промишленост и 28,5 млн. лв. за музеи, читалища и библиотеки,



които ще бъдат разграничени на половина след диалог с хора от съответните области – половината да минат по настоящия стандарт, който е на субсидирана численост и квадратен метър, сподели Василев.

Той уточни, че към този момент има получени планове за спортна инфраструктура и за детски школи за над 40 млн. лв., като страната ще обезпечи 20 млн. за съфинансиране.

Финансовият министър се спря на демографските политики и политиките към децата и фамилията. Мерките, които от януари 2022 година са влезнали в тази област, в действителност са много обилни като финансова инвестиция, само че и като помощ за фамилиите да отглеждат деца, означи той.

Василев изясни, че от данъчни облекчения семейство може да си върне 600 лв. за едно дете.

Продължава се политиката държавните и общински детски градини да бъдат безвъзмездни, като доста са увеличени и парите за изхранване и прехрана в детските градини и ясли, съобщи той.

Тази година в този бюджет средствата за храна и прехрана на децата в детските градини са вдигнати с 93 млн. лв., уточни финансовият министър.



Има планувани, както в последните няколко години, 86 млн. лв. за създаване, продължение, надстрояване на детския ясли, градини и учебни заведения, регистрира той.

Василев сподели, че 10 млн. са заложени за компенсиране на разноските на фамилиите, чиито деца не са признати в детска градина. Средният размер на компенсацията е към 457 лв. през 2023 година, като се планува да нарасне до 507 лв. на дете през 2024 година, заяви той.

Финансовият министър сподели, че 12 млн. лв. са заделени за компенсиране на фамилиите, чиито деца не могат да бъдат признати в детски ясли. Обезпечени са и еднократни помощи от 300 лв. за учениците от първи до четвърти клас.

Тази година с 27 % приблизително се усилват размерите на месечните помощи за развъждане на дете с трайно увреждане, сподели Асен Василев. Той уточни, че 12,5 млн. лева са планувани за 50 % нарастване на еднократните помощи при бременност и раждане.

Василев сподели, че с 20 % се усилват средствата за действия по асистирана репродукция. Освен това има 15 млн. лв., заделени към нова стратегия за скрининг за репродуктивни проблеми на млади фамилии, добави той.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР