СподелиБългария е ключов фактор за спирането на трафика на мигранти

...
СподелиБългария е ключов фактор за спирането на трафика на мигранти
Коментари Харесай

АФП: България е ключов фактор за спирането на трафика на мигранти към Великобритания

Сподели
България е основен фактор за прекъсването на трафика на мигранти към Англия.

Това се показва в репортаж на френската AFP за положението на мигрантския поток през страната ни.

Агенцията написа, че граничният пункт „ Капитан Андреево “ е един от най-натоварените в Европа и се е трансформирал в фокус на вниманието.

Въпреки че пунктът е на повече от 2500 км от Ламанша, той е от решаващо значение за пропускането на мигранти в Европа. Англия поставя старания за пресичането на рекордния брой мигранти без документи, преминаващи с дребни лодки. Властите в страната откриват, че пътят им минава точно през „ Капитан Андреево “.

През последната година управляващите са конфискували гумени лодки, моторни катери и камиони, пътуващи към Западна Европа. В края на 2022 година английските управляващи се обърнаха към България, с цел да бъде предотвратено влизането в Европейския съюз на дребни лодки, употребявани за рисковани пътувания, написа AFP.

Митничари, подпомагани от особено подготвени кучета, ревизират стотици камиони, пътуващи на Запад, през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ всеки ден, откакто преминат през рентгенов скенер. Според чиновниците, специфичната форма на моторите на лодките е елементарно разпознаваема, а с времето те са станали по-добри в откриването на торбите, в които са сгънати надуваемите лодки.

Британските управляващи са изпратили особено подготвено куче, което да открива миризмата на гума. В същото време те са дали и близо 1,4 милиона евро за образованието на личния състав и обезпечаването на съоръжение, в това число дронове за наблюдаване.

По време на визитата си в София през февруари, английският външен министър Дейвид Камерън съобщи, че партньорството с България е жизненоважно за прекъсването на „ незаконната… ужасна търговия с хора “, защото „ доста губят живота си “.

Англия е почнала сходно съдействие и с Франция.

„ От политическа позиция това е огромен проблем “, изключително откакто през 2016 година Англия гласоподава за излизане от Европейския съюз, сподели Нандо Сигона, специалист по интернационална миграция в Бирмингамския университет.

„ Едно от обещанията за Брекзит беше да се „ върне контролът “ върху границите на Обединеното кралство “, сподели той пред Агенция Франс Прес.

През първото тримесечие на 2024 година английските чиновници са обработили 5373 мигранти, които са дебаркирали на южноанглийския бряг, откакто са прекосили Ламанша с дребни плавателни съдове. Това е близо 42% нарастване по отношение на предходната година, съгласно данни на английското вътрешно министерство.

От началото на годината минимум седем мигранти, в това число седемгодишно момиче и 14-годишно момче, са изгубили живота си в опит да доближат Англия. През 2023 година през Ламанша са пристигнали общо близо 30 000 души. По-голямата част от мигрантите са афганистанци, иранци, турци, еритрейци и иракчани.

Споразуменията на английското държавно управление с няколко европейски страни, по-специално с Албания – които доведоха до внезапно понижаване на броя на идващите от балканската страна – „ дават прочут резултат “, сподели Сигона.

Въпреки това „ каналджийските мрежи са доста устойчиви и непрестанно се откриват и преследват други източници на лодки “, сподели той.

„ Не можете да решите казуса, като се справите с следствията “, сподели Николай Познер, представител на френската група за помощ „ Утопия 56 “, като означи, че тези лодки са се появили за първи път през 2018 година, когато контролът на пътните контролно-пропускателни пунктове е бил затегнат.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР