СподелиАржентинска съдийка постанови, че 20 монахини са търпели малтретиране повече

...
СподелиАржентинска съдийка постанови, че 20 монахини са търпели малтретиране повече
Коментари Харесай

Висши духовници в Аржентина са малтретирали монахини десетилетия наред

Сподели
Аржентинска съдийка постанови, че 20 монахини са търпели малтретиране повече от две десетилетия от страна на високопоставени духовници в консервативните северни региони на страната и подреди на подсъдимите по делото архиепископ и църковни чиновници да преминат образование против дискриминация по сексуален симптом, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Асошиейтед прес.

Съдебното решение в родината на папа Франциск хвърли светлина върху дългогодишното принуждение над монахини от католически свещеници и епископи, отбелязва АП.

Въпреки че от дълго време са останали в сянка поради други църковни кавги, на сходни злоупотреби в религиозния живот от ден на ден се дава публичност и биват осъждани с помощта на това, че монахините се усещат окуражени от придвижването #MeToo (#АзСъщо), което има продължение и в църквата като #NunsToo (#ИМонахиниСъщо).

„ Заключавам и декларирам, че монахините са претърпели актове на принуждение, учредено на пола, религиозно, физически, психически и стопански в продължение на повече от 20 години “, сподели арбитър Каролина Касерес в Салта, северозападна Аржентина.

Тя също по този начин подреди текстът на правосъдния акт да бъде предаден на папа Франциск.

Четиримата упрекнати духовници отхвърлиха да са правили принуждение. Адвокатът на архиепископа Едуардо Романи отхвърли решението, оповестено през вчерашния ден, като безпричинно и кааз, че ще апелира. Въпреки това, сподели юристът, архиепископът ще се съобрази със заповедта да получи психическо лекуване и антидискриминационно образование посредством локална неправителствена организация, „ без значение дали е склонен или не с основанието им “.

Адвокатът на монахините приветства присъдата като невиждана в Аржентина, която признава тежкото състояние на ищците и по-дълбокия проблем с дискриминирането, учредена на пола.

„ Това разрушава „ статуквото “, тъй като е ориентирано към човек с огромна власт “, сподели юрист Хосе Виола.

През последните години се появиха няколко известни случая, включващи монахини, мирянки или отдадени на църквата дами, претърпели духовно, психическо, физическо или полово принуждение от страна на в миналото високопоставени свещеници.

Но на жалбите значително не е било обръщано внимание във Ватикана и в напълно мъжката подчиненост на локално църковно равнище в Аржентина. Това явно е предиздвикало монахините в Салта да потърсят отбрана в светската правосъдна система.

Подобна динамичност се появи, когато абсурдът половия тормоз на малолетни от страна на духовници за първи път избухна преди десетилетия и жертвите се обърнаха към съдилищата заради бездействието на църковните управляващи.

20-те монахини от усамотения медал на босоногите кармелитки в манастира Сан Бернардо – отдадени на уединението, тишината и всекидневната съзерцателна молитва – през 2022 година обявиха обществено какво им се е случвало и провокираха потрес в консервативна Салта.

В жалбите им са изброени разнообразни типове тормоз, в това число словесни обиди, закани, оскърбление и физическо – въпреки и не полово – посягане.

Монахините разказват по какъв начин архиепископ Марио Карнельо ги е стискал, удрял им е плесници, хващал ги е и ги е разтърсвал мощно. В един от случаите Каргнельо стиснал устните на монахиня, с цел да я накара да млъкне, а при различен се нахвърлил върху монахиня, приковавайки я на земята. Монахините също по този начин упрекнаха архиепископа, че е вземал пари от тях и не ги е прибирал.

Съдия Касерес разказа случаите като част от модел на „ физическо и психическо принуждение, учредено на пола “, подбудено от строгата подчиненост на църквата и културата на безмълвие.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР