Сподели10 февруари е денят, в който според китайските традиции започва

...
Сподели10 февруари е денят, в който според китайските традиции започва
Коментари Харесай

Започна Годината на дракона! Вижте дрехи в какви цветове привличат късмета

Сподели
10 февруари е денят, в който съгласно китайските обичаи стартира Годината на дракона. Китайците го назовават Пролетен фестивал и се готвят да почиват и честват до 17-и.

Според обичайна система на китайското летоброене зодиакът постоянно се съчетава с един от петте съществени детайла (огън, вода, дърво, метал и земя) и съответния цвят (червено, черно, зелено, бяло и жълто). През 2024 година, съгласно цикличната причинност, Драконът подхожда на дървото и зеления цвят, заради което годината ще премине под знака на Зеления дървен змей.

В навечерието на празника улиците на китайските градове са украсени с йероглифа за „ благополучие “, червени фенери – обичаен признак на Пролетния фестивал, и, несъмнено, фигури на дракони. Хората на драго сърце театралничат покрай тях, с цел да си създадат запаметяваща се фотография със признака на годината.

Драконът заема най-важното място в обичайна китайска просвета. Създанието символизира мощ, великолепие, достойнство и мъдрост. Народът Хан – най-голямата етническа група в Китай, назовава себе си „ потомци на дракона “. В антични времена драконът се свързвал с висшия държател – китайският император е наричал себе си „ същински змей – наследник на небето “. Той е седял на „ драконовия престол “, а церемониалното му облекло се е наричало „ драконова тога “, върху която наложително е бил бродиран този знак на императорския двор.

Съвременните китайци се пробват да не изостават от античните владетели и интензивно купуват облекла с облика на змей за Нова година. Като цяло обновяването на дрешника в навечерието на Пролетния фестивал е една от новогодишните обичаи в Китай. Според поверието, в случай че животинският знак на идната година съответствува със зодиакалния знак на индивида, той през идната година наложително би трябвало да носи алено – червени облекла, чорапи, долни дрехи или гривна.

Подобно съвпадане, което се случва един път на дванадесет години, предвещава нелека година. Червеното обаче, както споделят хората, може да отблъсне злите духове и да защищити от неприятен шанс. Ето за какво новите облекла в алено или в цветовете на дракона са превъзходен подарък за фамилията и приятелите за Нова година.

Палитрата от зелени нюанси също притегля шанса в Годината на дракона. Може да бъде изумрудено, маслинено, каки, хромовозелено, цвят на морска вълна и доста други. Те символизират успокоение и вътрешна естетика. Зелената гама ще се трансформира във вашия магнит за щастливи промени в живота ви.

Друг доблестен цвят, който Драконът харесва, е лилавото. От лавандула, къпина и люляк до слива и лилаво-виолетово. Такива тоалети са превъзходен избор за самоуверени хора, които живеят в естетика със себе си и света към тях.

Черното е един от обичаните цветове на Дракона. Асоциира се със суровост, мощ, авторитет и грациозност.

Пролетният фестивал е фамилен празник и китайците се стараят да се съберат с родителите и роднините си. Периодът е обвързван с всеобщо придвижване, като се чака жителите на страната да създадат към 9 милиарда пътувания, от които 7,2 милиарда ще бъдат осъществени с персонален превоз, а 1,8 милиарда – със самолети, влакове, рейсове, кораби и други транспортни средства.

По традиция в навечерието на Пролетния фестивал китайците подготвят обичайни новогодишни лакомства. В северната част на Китай се подготвят кнедли с разнообразни пълнежи – с месо, яйца или зеленчуци, а в южната част на страната – десерт от леплив ориз, наименуван нянгао. Колкото повече ястия има на масата, толкоз по-добре.

Преди Пролетния фестивал е всекидневно да се прави главно разчистване, с цел да бъде отпразнувана Нова година в непорочност и ред. Йероглифите за „ прахуляк “ и „ стар “ се изписват по друг метод на китайски, само че се четат по един и същи метод – чен. с помощта на това благозвучие китайците са уверени, че почистването на прахуляк оказва помощ на хората да се избавят от неуспехите и проблемите на миналата година.

Годината на дракона ще продължи до 25 януари 2025 година

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР