Споделената отговорност на пътя беше основна тема в организираната от

...
Споделената отговорност на пътя беше основна тема в организираната от
Коментари Харесай

Младежи от Общински детски комплекс-Варна с призив към шофьорите



Споделената отговорност на пътя беше съществена тематика в проведената от Общински детски комплекс - Варна сказка с присъединяване на младежи от школата по гражданско обучение „ Европейски мост ” с началник Долорес Коева. Инициативата е част от тактиката за безвредно придвижване по пътищата. Освен младежите, в тематичното събитие взе участие и експерт-психолог в лицето на Цвета Стоянова. Организаторът Емилиян Ялъмов беше подготвил статистика за броя на злополуките и жертвите на пътя, която демонстрира че в България този проблем се задълбочава в последните години:

Аз не считам, че човешкият живот е статистика и числа. Тези данни демонстрират, че имаме проблем и би трябвало да ни светне лампичката “, сподели Ялъмов.

Думите му бяха подкрепени от психолога Цвета Стоянова:

„ Ние ежедневно получаваме информация за тази отрицателна статистика. Тя ни демонстрира, че би трябвало да сме деликатни на пътя. Прави ми усещане, че младежите се пробват да съблюдават разпоредбите, само че когато тръгнат на път те виждат какво се случва. Практиката те учи на същинските умения и тогава е въпрос на избор дали да нарушиш разпоредбите, или не “ , разяснява Стоянова, която в практиката си работи с деца и младежи, претърпели произшествия.

Габриела е водач от близо година. За този интервал е осъзнала, че всеки водач си има личен жанр на шофиране:

„ Всички съблюдаваме разпоредбите, само че го вършим по собствен личен метод “, разяснява тя.

Според Тереза, която към момента няма шофьорска брошура, с изключение на положителното познаване на разпоредбите за придвижване по пътищата, водачите би трябвало да бъдат най-много виновни.

Александър Габровски сподели, че да избереш да не шофираш също е форма на отговорност. Талантливият варненец не е водач и към този момент няма желание да се записва на курс:

„ Твърде съм заплеснат. Осъзнавам, че не съм подготвен да бъда водач “, разяснява Габровски.

Според различен от участниците в беседата – Стилиян, хората би трябвало да осъзнаят, че разпоредбите не са основани, с цел да се нарушават:

„ Освен себе си, ние би трябвало да пазим и другите, с цел да чакаме и те да пазят нас на пътя “, добави още Стилиян.

Йоана също е млад водач, който обаче не сяда постоянно зад кормилото. Според нея новите водачи се преценяват малко повече с разпоредбите за придвижване, защото те са им още „ пресни “ в съзнанието от шофьорския курс. Тя обаче счита, че в автошколите можеш да научиш единствено съществени неща. Останалото научаваш с практиката.

Калоян разяснява казуса от по-различна позиция. Той изрази мнение, че с изключение на за сигурността на пътя, водачите би трябвало да се замислят и за околната среда, защото колите са един от най-големите замърсители.

Друг от участниците в самодейността - Даниел, цитира мисъл на таксиметров водач, при който се е возил скоро: „ Когато повече от трима души са в насрещното, намерения дали не си ти “.

„ Важно е да не забравяме и за пасажерите в купето. Трябва да сме виновни към техния живот и да не караме все едно возим чували с картофи “, разяснява с закачлив звук Даниел. Той не приема агресивното държание на пътя и в умозаключение сподели, че неприятните в всекидневието са и неприятните на пътя.

Чуйте диалога на Иван Барбов с уредниците и участниците в самодейността:


Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР