Списание Атлетика ще представи всички олимпийски медалисти на България в

...
Списание Атлетика ще представи всички олимпийски медалисти на България в
Коментари Харесай

100 години лека атлетика в България

Списание " Атлетика " ще показа всички олимпийски медалисти на България в историята във връзка 100 години лека атлетика в страната. Това за 13 велики спортисти, носители на 19 оценки от олимпийски игри. Ще бъде издадена и книга във връзка юбилея, която ще излезе от щемпел в края на тази или началото на идната година.

" Искаме да напомним триумфите на българската лека атлетика на младото и надарено потомство ", съобщи основният редактор на списанието Антон Бонов.

Той добави, че това е взаимна самодейност с " Пресклуб България ", а в първата среща с медиите участваха сребърната медалистка на 800 метра от Игрите в Монреал 1976 Николина Щерева и бронзовият медалист в спринта на 100 метра от Москва 1980 Петър Петров. Щерева през днешния ден чества своя 69-и рожден ден и получи като подарък книга и красива орхидея.

Двамата описаха спомените си от олимпийските игри и дадоха препоръки на младите лекоатлети сега.

" Атлетиката е един спорт с доста огромна конкуренция, национален спорт - нещо като футбола. Затова в него вземат участие доста спортисти, не е безценен като тениса, ските. От олимпийските игри имам доста мемоари, които не могат да бъдат забравени. Никой на край не мисли за достижение, значимо е единствено да спечелиш орден. Голям принос за моите триумфи е, че съм упражнявала в България. Лесно е да тренираш с идоли, тъй като по мое време имахме велики лекоатлети, а когато си сама е по-трудно ", сподели Щерева.

" Имам два финала на 100 метра на олимпийски игри - осмо място в Монреал 76, когато получих травма, и второто в Москва 80. На първата олимпиада отидох като " господин никой ", имах четири бягания, само че прищипах нерв на кръста и не можех дори да вдишвам. На полуфинала излязох на пистата без да съм загрял, имаше пет фаулстарта, само че на шестия потеглих и финиширах четвърти. Моят връх на 100 метра в 10.13 секунди, което не е нищо изключително от днешна позиция, само че тогава беше пети по мощ резултат. В кариерата си съм победил седем олимпийски първенеца и имам два финала на 100 метра, което е нещо неповторимо ", сподели Петър Петров.

" Не желая да си припомням и за двата финала. В Монреал бях без треньор, а в Москва моят треньор получи инфаркт и го одобриха в болница. На младите желая да кажа, че е изключителна чест да се класираш на олимпийски игри ", добави той.

Щерева прикани в София да се направи стадион единствено за лека атлетика, тъй като състезателите нямат нужните условия, с цел да упражняват.

" Това е огромен проблем. Имаме потребност от стадион единствено за лека атлетика. За да бъде един спорт сполучлив би трябвало да бъде по-централизиран. По мое време имахме и ужасно доста научно застраховане на спорта. На младите желая да кажа, че е въпрос на чест да представяш България на олимпийски игри. Самото присъединяване остава спомен за цел живот. Ще бъде доста мъчно даже влизането на край в Париж, в случай че се случи ще бъде героизъм ", сподели още олимпийската вицешампионка.
 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР