Списъкът с митрополити, които биха могли да бъдат кандидати за

...
Списъкът с митрополити, които биха могли да бъдат кандидати за
Коментари Харесай

Проф. Момчил Методиев за видимото и невидимото в БПЦ след кончината на патриарх Неофит

" Списъкът с митрополити, които биха могли да бъдат претенденти за патриарх, е много необятен. Може би 9 души от Светия синод дават отговор на условията ". Това изясни пред БНР проф. Момчил Методиев, историк, учител в Нов български университет и основен редактор на списание " Християнство и просвета ".

" Временният наместник-председател на Светия синод ще ръководи процеса по подготовка на Патриаршеския изборен събор, който би трябвало да се организира до 4 месеца след кончината на патриарх Неофит.

Решено беше първо да се пристъпи към избор на Сливенски митрополит. Така е по правилник. Подобен казус има и през 1971 година. След кончината на патриарх Кирил първо се пристъпва към избор на нов Видински митрополит и по-късно към патриаршеския избор.

Седем дни преди Патриаршеския изборен събор Светият синод би трябвало да избере трима претенденти, от които съборът да избере новия патриарх. Те би трябвало да не са по-млади от 50 години и да имат минимум 5 години служение като митрополити. Необходимо е да се отличават с вярна религия и висок престиж.

Тези трима претенденти ще бъдат определени с болшинство от две трети. В този избор ще взе участие и новият Сливенски митрополит. За да бъдат излъчени, са необдими 9 гласа от 14.

Уставът е изработен по този начин, че да балансира другите ползи и да не позволява налагането на един интерес над останалите.

Изборът на трима претенденти с две трети допуска, че бъдещият патриарх ще се употребява от поддръжка вътре в Светия синод. Тази система на лъчение на предстоятел допуска, че той би трябвало да балансира и да се схваща с всички в Светия синод.

Уставът на БПЦ дава права на миряните. Това разрешава постигането на този тъничък баланс и създава авторитетна фигура ".

Приемането на Синодална разпоредба, която да промени целия метод на структуриране на изборния развой, беше нещо доста проблематично, изясни проф. Методиев в предаването " Неделя 150 ".

" Всякакви оферти за смяна на метода, по който се избират митрополитите, би трябвало да мине през Църковен събор, който е планувано да се привиква на всеки четири години. А към този момент не е свикван от много дълго време.

Ако се съблюдава уставът, би трябвало да бъде излъчен патриарх, който да дава отговор на всички тези официални и неофициални условия. Има съмнения за връзки на митрополити с предприемачи и с хора, които се намират отвън целия избирателен развой. Но до този миг уставът допуска излъчването на безапелационен претендент.

Сливенските избори демонстрираха, че съществува интензивно църковно публично мнение. То се засилва сега, в който видя нарушение на устава ".

Той разяснява думите на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова, която видя провокация, отправена с наличието на украинския нравствен водач Епифаний на изпращането на патриарх Неофит.

" Това е освен това от опит на светското да придърпа вярата към себе си. Аз персонално не виждам тук никакъв проблем. Предстоятелят на украинската черква е пристигнал да отдаде респект на починалия български патриапрх. Той не беше в съсложение по време на отслужване на опелото. А съсложението допуска признаването на друга черква.

Българската черква все още не е признала православната черква на Украйна. Нямаше и опит за такова нещо ".

Последното изказване на патриарх Неофит за Богоявление е доста мощно, подсети специалистът.

" Той споделя, че Господ Бог и Светата черква не може да благослови войска, която прави експанзия. Това значи и известна равноправност на БПЦ от съветското въздействие.

Изявлението като че ли пристигна малко късно. Имаше известно съмнение. Но реакцията и утвърждението му са показателни за престижа на предстоятеля на БПЦ в едни тревожни времена ".

Проф. Методиев счита, че е значимо заканодателното споразумяване на връзките сред черква и страна " по един транспарантен метод, тъй че църквата да бъде свободна от други сенчести зависимости ".

Той не разяснява обстоятелството, че Вселенският патриарх Вартоломей се срещна с премиера и вицепремира в оставка, само че не му стигна времето, с цел да се срещне с президента Румен Радев.

Експертът изясни още, че през последните години са определени митрополити, които не са учили в Духовната академия в Москва.

" Тази просветителна връзка към този момент не съществува ".

Той напомни за разкола в църквата през 90-те години.

" Той е една контузия и рана.

Когато досиетата бяха отворени, тогава се оказа, че една огромна част от хората, които желаеха алтерантивен синод, бяха най-близките митрополити до страната по времето на комунизма ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР