В столичния храм Св. св. Кирил и Методий, в Красно

...
В столичния храм Св. св. Кирил и Методий, в Красно
Коментари Харесай

Храмов празник се състоя в столичната църква “Св. св. Кирил и Методий” в квартал “Красно село”

В столичния храм " Св. св. Кирил и Методий ", в " Красно село ", бе отслужена архиерейска Преждеосвещена света Литургия, оповестиха от Софийската митрополия.

Богослужението бе управлявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, с архимандрит Евтимий - нравствен надзирател на Софийската епархия, със ставрофорен иконом основен помощник доктор Стефан Стайков - предстоятел на храма и епархийски консултант, с протойерей Васил Асенов, протойерей Пламен Ангелов, духовник Йоан Йотов, и с йеродяконите - Поликарп и Вартоломей.

Песнопенията на утренята и на светата литургия бяха огласени от храмовия псалт Методий Стоилов, който отбелязва своя имен ден.

На богослуженията участваха столичани, пристигнали да се помолят за здраве и благополучие.

В края на светата литургия свещеник Поликарп произнесе духовно слово за св. Методий. " В храма, отдаден на светите братя Методий и Кирил, учители Славянобългарски, ни приканва Бог да въздадем Нему хвала за великите благодеяния, които несметно е излял върху нашия народ. Вглеждайки се в облика на св. Методий, ние виждаме смирението и кротостта, с които се е удостоил да просветне, като величие пред Бога ", описа епископът за живота и делото на св. Методий Славянобългарски.

" Спомняйки си делото на първоучителите да благодарим на Бога, че ни е дал такива учители и светила. Благодарим и на светите братя, че са ни дали четмо и писмо да служим и славословим Бога на понятен за нас език. Нека си припомняме тази огнена, пламенна обич, с която светите Методий и Кирил възпламениха светлината на българската и славянската култура. Нека следваме техния образец, както св. Методий и св. Кирил потеглиха от Солун по предписание на Константинополския патриарх Фотий, с разрешението на папа Адриан II да образоват, научат и проповядват Христос на славяните. И те послушни на Божията воля потеглиха по Балканите, с цел да проповядват, по този начин и ние да се осъществим с тяхното безстрашие, тяхната обич, тяхната всеотдайност. Почерпили от Божествения бунар на мъдростта, укрепени с Тялото и Кръвта Христови, облагодатени с Даровете на Светия Дух, по молитвите на през днешния ден празнувания св. Методий Славянобългарски, Бог да ни помилва и избави, и с Негова помощ да достигнем до славния и Велик ден на Христовото Възкресение ", благопожела владиката.

Бе изпято многолетствие за Високопреосвещения Врачански митрополит Григорий, за Преосвещения Белоградчишки свещеник Поликарп, за свещенството, както и за псалта Методий Стоилов, който отбелязва имен ден, и за всички благочестиви и православни християни.

Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Стефан Стайков подари хубав букет с цветя в символ на признателност и картина, изрисувана от Мирослава Мерекьова, на която е изобразена Църквата, като избавителен транспортен съд в бурно море. Епископът благодари на отец Стефан за организацията, на свещенството, на народа и на всички, потрудили се за храмовия празник. След проповедта епископът раздаде нафората на вярващите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР