Списъкът с искания на Турция към НАТО и нейните бъдещи

...
Списъкът с искания на Турция към НАТО и нейните бъдещи
Коментари Харесай

Разкрит е списъкът с искания на Турция към НАТО

Списъкът с претенции на Турция към НАТО и нейните бъдещи членове Финландия и Швеция включва унищожаване на глобите, наложени на Анкара поради закупуването на системи за противоракетна защита С-400 от Русия, както и наново включване в програмата за съвременни самолети F-35, заяви във вторник Bloomberg, базирайки се на " трима високопоставени турски чиновници ".

 

На 15 май Финландия и Швеция публично оповестиха желанието си да се причислят към НАТО вследствие на продължаващата съветска военна атака в Украйна. За да стане това допустимо, всички членове на алианса би трябвало единомислещо да поддържат участието. Турция обаче съобщи, че няма да поддържа Хелзинки и Стокхолм, защото те нямат " ясна и недвусмислена позиция " против Кюрдската работническа партия (ПКК) и Революционния фронт за национално избавление (DHKP/C) - групи, които Анкара счита за терористични организации.

 

Швеция и Финландия имат опит в даването на политическо леговище на хора от Турция, изключително на етнически кюрди, бягащи от вътрешни спорове, което Анкара счита за недопустимо. Според Bloomberg турското управление изисква от Швеция и Финландия " обществено да осъдят освен ПКК, само че и нейните филиали, преди да им бъде разрешено да се причислят към блока ".

Както удостовери турският външен министър Мевлют Чавушоглу в понеделник, страната му желае също по този начин Швеция и Финландия да анулират комерсиалните ограничавания, които са наложили на Турция.

Въпреки това, както са декларирали източниците на Bloomberg при изискване на анонимност, описът с желанията на Турция е дълъг.

 

 

" Турция желае да бъде включена още веднъж в програмата за усъвършенствани самолети F-35, от която беше изключена, откакто закупи от Русия системи за противоракетна защита С-400. Освен това тя има неизпълнено искане към Съединени американски щати за закупуване на десетки бойни самолети F-16 и комплекти за рационализация на съществуващия си флот ", написа Bloomberg.

Анкара също по този начин желае Съединени американски щати да анулират глобите, които Вашингтон й наложи поради закупуването на ракетите С-400.

Източниците на осведомителната организация обаче отхвърлят догатките, че възраженията на Турция против участието на Финландия и Швеция в НАТО са свързани по някакъв метод с връзките на Анкара с Москва. Русия предизвести Хелзинки и Стокхолм да не се причисляват към блока и даде обещание подобаващ отговор, в случай че те основат закани.

 

 

В понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че " Турция е скъп съдружник и всички опасения за сигурността би трябвало да бъдат прегледани ".

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР