Спирането на доставките на газ от Русия е едностранен акт

...
Спирането на доставките на газ от Русия е едностранен акт
Коментари Харесай

Кирил Петков: Русия от години третира България като нейна пета колония

Спирането на доставките на газ от Русия е едностранен акт на нарушение на контракта сред „ Булгаргаз “ и „ Газпром “. Въпреки това обаче място за терзания няма, тъй като страната ни има голям брой други възможности. Зад тази позиция изрично застанаха от Политическа партия по време на конференция пред медии.

„ Това е едностранен акт, който нарушава контракта ни. „ Булгаргаз “ са си създали заплащането, само че все пак „ Газпром “ е спрял подаването. За страдание, не можем да кажем, че това ни учудва. Същия проблем имахме 2009, през 2014, имаме проблеми и в този момент. Като държавно управление чакахме това да се случи и по тази причина започнахме подготовката преди месеци “, добави вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„ Незнайно за какво диверсификацията на газ стана известна с по този начин наречената гръцка връзка. Без нея ще можем да доставяме към 20 милиарда куб. м., най-вече от Турция. Потреблението на страната ни е 3-3,5 милиарда куб. м. Така че да се споделя, че нямаме други възможности, е смешно. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем със съществуващите трасета няма Това, което направихме е да резервираме потенциали по терминалите, тъй че в случай че спре газа да можем да реагираме незабавно. Нито да има органичение, нито каквито и да е проблеми “, добави Василев.

По негови думи тук седи въпроса за какво това не е било направено по-рано „ от един предходни държавни управления, които сякаш ни диверсифицираха на 100% “.

Той напомни проблема с отстранения от поста в „ Булгаргаз “ Николай Павлов, против който Министерство на вътрешните работи е събрала данни за нарушавания.

„ Булгаргаз “ има подписан контракт за азерски газ за 1,5 куб. метра на година. Доставката на газ щеше да идва три пъти по-евтино от доставките на „ Газпром “. Въпреки това, господин Павлов, в края на септември подписва анекс, с който непринудено се отхвърля от 60% от количествата. Това не е инцидентно. В началото на септември водихме диалози. Стана ясно, че се доставят количества газ през различно трасе и все пак този анекс е бил подписан. Щетата за всички нас е сред 500 хиляди и 1 милион лв. дневно “, безапелационен бе Василев.

Финансовият министър увери, че към този момент са водени диалози с Гърция и Италия за доставки на газ. Предстоят срещи в Брюксел за ускорение на общите покупки.

„ Продължаваме промяната ще пази напълно българския интерес, което значи самостоятелна, свободна и просперираща България. За страдание Русия е третирала страната ни като пета колония. Ние имаме доста политически и стопански кръгове, които пазят нейните ползите “, съобщи при започване на конференцията Кирил Петков.

За защитаването на съветски ползи стоят трите милиарда изхарчени за Турски поток и предлагането за Газова централа, както и отводът от азерски газ и забавянето на гръцката връзка над 10 години.

„ Както виждате гръцката връзка за три месеца беше издигната повече отколко за миналите години. Датата, което сме планували, ще стане. В същото време имаме ясна позиция за Украйна, без да се опитваме да балансираме “, добави Петков.

По отношение на спора в Украйна Асен Василев съобщи, че страната ни не работо в търсене или отбрана на спор:

" Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търси спор, нито война. Но когато тя пристигна на нашия предел, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. И това би трябвало да е ясно на всеки агресор, без значение кой е той. Мачът, в който някой се пробва да ни насилва, да ни изнудва и да ни споделя какво да вършим, завърши. И в този спор България ще помогне на страната, която се бори против агресор ", разгласи финансовият ни инистър и акцентира, че България не е няма да бъде подвластен придатък.

Според него позицията на президента Румен Радев за това, че ще въоръжаваме Украйна, е позорна. Ще помогнем на Украйна да победи, тъй като алтернативата е доста страни да станат васални добавки. Смятам, че Украйна ще победи и ние би трябвало да й помогнем по всевъзможен метод.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР