Спецсъдията Андон Миталов, когото САЩ обявиха за корумпиран и му

...
Спецсъдията Андон Миталов, когото САЩ обявиха за корумпиран и му
Коментари Харесай

Обявеният от САЩ за корумпиран съдия Андон Миталов може да се размине с наказанието


Спецсъдията Андон Миталов, който Съединени американски щати оповестиха за подкупен и му не разрешиха да влиза в страната, да не бъде осъден предлага дисциплинарният състав по делото против него. То ще бъде прегледано на съвещанието на Съдийската гилдия на 31 август.  Решението е било взето с 2 на 1 гласа, заяви " ". 

В началото на предходната година тогавашният правосъден министър Даниел Кирилов поиска от Съдийската гилдия към Висшия правосъден съвет да освободи от служба съдията от Специализирания углавен съд.  

Името на Миталов стана известно около проблема с обвинения в шпионаж в изгода на Русия началник на придвижване „ Русофили “ Николай Малинов. През 2019 година Миталов пусна Малинов да пътува до Москва, а основният прокурор тогава Сотир Цацаров изиска инспекция на магистрата, защото съгласно Наказателно-процесуален кодекс в досъдебното произвеждане обвиненият първо желае анулация на възбрана или позволение от наблюдаващия прокурор и едвам в случай че той откаже, може да апелира пред съда. В случая пък Миталов освен се произнесъл, без да има мнение на прокуратурата, ами и разрешил на Малинов да пътува единствено за съответни дати, а не отменил напълно възбраната, каквото в действителност е желал обвиненият.

Инспекторатът на Висш съдебен съвет, сезиран от Цацаров, разгласи, че не е разкрил нарушавания в работата на Миталов.

Малинов бе упрекнат и за присъединяване в образуване на незаконна скица за пране на пари и финансиране на мероприятия в ущърб на националната сигурност на България. Според проверяващите той е работил с близката до някогашния военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников организация Руски институт за стратегически проучвания против възнаграждение.

Сега главният спор в дисциплинарния състав е бил дали дейностите на спецсъдията по проблема с Николай Малинов и стартирането му да пътува в Русия, без да е желано позволение от прокуратурата, са такива по образуването, придвижването и приключването на делото или става дума за същинска правораздавателна активност. В първия случай Висш съдебен съвет може да образува дисциплинарно произвеждане за осъществени нарушавания, а във втория не, тъй като не може да се търси дисциплинарна отговорност за правораздавателна активност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР