Спецпрокуратурата и ГДБОП са неутрализирали организирана престъпна група за производство

...
Спецпрокуратурата и ГДБОП са неутрализирали организирана престъпна група за производство
Коментари Харесай

Разбиха престъпна група, печатала фалшиви пари и документи

Спецпрокуратурата и ГДБОП са обезвредили проведена незаконна група за произвеждане и разпространяване на неистинен парични знаци в разнообразни валути, както и на български персонални документи.

Прокуратурата и ГДБОП са работили взаимно със Сикрет Сървис на Съединени американски щати. При акцията са открити 360 хиляди $ и 410 хиляди евро.

Към наказателна отговорност са привлечени шестима души - четирима за присъединяване в проведена незаконна група и вторични закононарушения, а двама - за вторични закононарушения. Предстои да бъдат упрекнати и още лица.

Оказва се, че участниците в неотдавна обезвредена незаконна група за подправена валута и български документи са били част от друга незаконна група, правила същите закононарушения и на същото място през 2018 г,съобщи на брифинг изпълняващият длъжността административен началник на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Прокурор Маджарова изясни, че по случая се работи от 2020 година Повдигнати са обвинявания на шест души - на четирима за присъединяване в ОПГ, а на други двама за вторични закононарушения. Задържани са и още трима души, на които следва да бъдат повдигнати обвинявания.

Групата е построила нова печатница на същото място, на което е била остарялата - в к.к. " Слънчев бряг ". Повече от двама души са взели участие и в остаряла група, като единият има условна присъда, а делото на различен към момента не е завършило.

Предстои да бъдат импортирани претенции в съда за налагане на мярка непрекъснат арест за част от обвинените.

" Новото е това, че много по-предпазливи в дейностите, които реализират, има си тъкмо изразена подчиненост, която работи. Лидерът не се вижда с никой от крайните купувачи на валутата и документите. Има лица, които се занимават единствено с посредническата активност ", изясни шефът на ГДБОП основен комисар Любомир Янев.

Фалшифицирани са персонални документи, шофьорски книжки, удостоверения за МПС. " Фалшивите пари, които са арестувани по време на интервенцията, са 360 000 $ и към 410 000 евро. Но парите, които те са генерирали в процеса на работа, са много повече. Ние работим по тази незаконна група от началото на 2020 година ", сподели Янев.

Качеството на печатаните банкноти е било доста положително, призна той.

Документите и парите са пласирани най-вече на територията на България, само че има данни и за други страни. Сред подправените документи са шофьорски книжки и талони за ръководство на МПС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР