Спецправосъдието ще бъде закрито максимално бързо, заяви пред бТВ говорителят

...
Спецправосъдието ще бъде закрито максимално бързо, заяви пред бТВ говорителят
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Спецправосъдието ще бъде закрито максимално бързо |

Спецправосъдието ще бъде закрито оптимално бързо, съобщи пред бТВ представителят на държавното управление Лена Бориславова.

Тя заяви, че на вчерашната среща на ръководещата коалиция, отдадена на правосъдната промяна, са участвали водачите на четирите обединения, както и специалисти.

По думите ѝ тази среща е нужна, с цел да се начертае пътната карта за правосъдната промяна. Набелязани са първите два целта на кабинета в тази област: закриването на спецправосъдието, както и промяната в КПКОНПИ.

Бориславова бе безапелационна, че делата от профилираните съд и прокуратура няма да бъдат прекратявани. Нещо повече - на забавените каузи ще се даде нов подтик след закриването на спецправосъдието.

Срок за тази промяна към момента няма, защото през вчерашния ден е реализирано единодушие само за провеждането на експертни срещи по тематиката. Чак след тях ще се внесе законопроектът в Народното събрание.

" Един законопроект не трябва да е писан на коляно и небрежно, с цел да бъде първокласен ", съобщи тя.

Бориславова отхвърли и тезата, че след промяната КПКОНПИ ще се трансформира в различна прокуратура. Тя напомни, че в съдружното съглашение сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България е заложено разделянето на антикорупционната комисия. По думите ѝ към момента е рано за диалог за лицата, които ще оглавят тези два органа.

Визитата на Кирил Петков в Скопие

Днешната среща потвърди, че това е добър ход, означи Бориславова и отхвърли изказванията, че изборът на Петков да отиде при сътрудника си от Северна Македония е неправилен.

Тя подчерта, че от срещата има резултати, поради което разногласието за решението на премиера въобще към този момент не би трябвало да стои. По-рано през днешния ден.

Бориславова допълни, че съгласно правилото за взаимност е било ред на българската страна да направи аудиенция в Скопие. По думите ѝ такава е и позицията на премиера, който счита, че този ход е ход на мощния, който отива и декларира своите позиции.

Говорителят на държавното управление акцентира, че построяването на транспортния кулоар номер 8 остава приоритет на кабинета, както и че това ще бъде една от главните тематики на идващите двустранни срещи сред София и Скопие. Тя е на мнение, че срокът от 60 дни за основаването на авиолиния сред България и Северна Македония, какъвто по-рано даде Кирил Петков, е изцяло реален.

Бориславова отхвърли изказванията, че Съединени американски щати оказват напън на държавното управление за Северна Македония - кабинетът няма да работи под напън, а " единствено и само, когато има реализирани резултати, които са в полза на България и българското общество ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР