Специалност Компютърни мрежи“ ще бъде разкрита в Професионалната гимназия по

...
Специалност Компютърни мрежи“ ще бъде разкрита в Професионалната гимназия по
Коментари Харесай

5 нови специалности влизат държавния план-прием през новата учебна година в Русенско

Специалност „ Компютърни мрежи “ ще бъде разкрита в Професионалната гимназия по електроника и електротехника

Пет новиспециалности са включени в предлагането за държавен план-прием в русенско през новата образователна 2023 / 2024 година. Това стана ясно от днешното съвещание на непрекъснатата комисия по претовареност към Областния съвет за развиване, което бе водено от регионалния шеф Анатоли Станев и началника на Регионалното ръководство на образованието /РУО/ доктор Росица Георгиева.

Според Станев е належащо да се сложи акцент върху това специалностите в областта на професионалното обучение да бъдат задоволително атрактивни за учениците и в същото време да дават отговор на потребностите на бизнеса. „ Профилите и специалностите, които предлагаме, би трябвало да в основата на пълноценната следваща просветителна или трудова реализация на учениците “, сподели регионалният шеф.

Четири от новите специалности ще са в Русе, като в тях се планува да се образоват 65 възпитаници. Става дума за „ Компютърни мрежи “ в Професионалната гимназия по електроника и електротехника; „ Художествена тъкан “ в Професионалната гимназия по облекло; „ Промишлена електроника “ в Професионалната гимназия по превоз и „ Пространствен дизайн “ в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия.

26 възпитаници се чака да учат за първи път и в компетентност „ Говедовъдство “, която ще бъде разкрита в Професионалната гимназия по селско стопанство в Две могили. Така общият брой на учениците, учащи се в новиспециалности в района се чака да доближи 91. Защитените специалности ще бъдат седем, като в тях ще се образоват 143 възпитаници. Напълно предстоящо в листата попадат „ Минна електромеханика “, „ Говедовъдство “, „ Художествена дърворезба “, „ Художествена тъкан “, „ Корабоводене-речно “, „ Корабни машини и механизми “, както и „ Локомотиви и вагони “. Други 20 специалности са с предстоящ дефицит. В тях би трябвало да се образоват малко над 450 възпитаници. 234 възпитаници по 14 специалности пък ще имат опцията да учат в дуална форма на образование.

Очакванията са приемът през новата образователна година да бъде в общо 67 паралелки, от които 43 професионални. 24 ще бъдат профилираните паралелки. Колкото до броя на завършващите главно обучение през актуалната образователна година, се допуска, че ще бъде 1729. Най-много от тях се намират на територията на община Русе – 1380, а минимум – единствено 19 в Борово. В град Русе банкет би трябвало да се реализира в 56 паралелки, от които 21 за профилирано образование и 35 за професионално образование.

Що се касае до завършващите 4 клас, през актуалната година те са 1610 в региона. За идната образователна година се плануват две паралелки за 5-и клас в МГ „ Баба Тонка “. В тях най-вероятно ще се образоват 52-ма възпитаници.

На днешното съвещание участваха представители на локалната и държавна власт, синдикатите, работодателските организации и бизнеса.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР