Специално за БНТ говори близка на семействата на двамата израелски

...
Специално за БНТ говори близка на семействата на двамата израелски
Коментари Харесай

СПЕЦИАЛНО ЗА БНТ: Разказ за заложниците на Хамас с български произход

Специално за Българска национална телевизия приказва близка на фамилиите на двамата израелски жители с български генезис, отвлечени от " Хамас ". Родителите на двамата нямат новина от тях към този момент тъкмо месец.

Рина Бакалова, ръководител на българския културен център в Тел Авив: " Днес е тъкмо един месец. Точно един месец. От 7 октомври нямат никаква новина, да. Трагедията е нечовешка. "

Без да знаят живи ли са децата им към този момент 30-и ден едвам претърпяват родителите на двамата похитени от български генезис, единият от които е младо момиче. Баща ѝ е българин. И двете фамилии са близки на Рина Бакалова, само че от ограничения за сигурност не разкриваме имената им. Самата тя, която от 30 години живее в Израел и е привикнала със звука на ракетите над дома ѝ, е схванала за нещастието точно от родителите:

" Всички живеят с вярата, че са живи и са здрави. Те са израелски жители и Израел работи по въпроса за освобождението на всички. България няма какво да направи повече, дали те ще са български жители или не. За " Хамас " това е без значение. "

Близките на двамата се молят да се върнат вкъщи. Техните деца не са измежду тези, чиито фотоси и видеоклипове разпространиха " Хамас ". Близките им знаят единствено къде са били на 7 октомври, когато войната стартира. Предполага се, че " Хамас " държи 240-те заложници в тунелите под Ивицата Газа.

Рина Бакалова, ръководител на българския културен център в Тел Авив: " Всички са били на границата с Газа. Те просто наред са ги убивали, пребивали, взимали в залог. Там има и деца, и млади, и възрастни, и заболели. Трагедията е нечовешка. Имали сме случаи, в които замяната е за ковчези. Надявам се. Много се надяваме всички да са живи. Тука на летището оня ден бях, подредени са фотосите на всичките, които са заложници и просто срещайки очите им, имаш чувството за близки, за родственици. За хора, които са част от нас. "

Преди три седмици авторитетният " Уолстрийт Джърнъл " излезе с информация, че измежду заложниците на " Хамас ", има и най-малко една българка. Тогава държавното управление не го удостовери. Сега се оказа, че точно информацията за двама отвлечени е мотивът за.

" Тогава нямахме сходни данни. Но в това време се появиха. Това беше и повода с госпожа Габриел да заминем за Израел ", сподели Николай Денков, министър-председател на Република България.

Денков разяснява въпроса на вицепрезидента Илияна Йотова дали имат и български паспорти:

" Те са с български генезис. Техните баби и дядовци са живели в България, след което са отпътували за Израел. Г-жа Йотова доста добре знае, че всичко, което трябваше и можеше да бъде направено, към този момент е направено. Съдействаме оптимално на израелските управляващи, с цел да могат да договарят и да търсят благоприятни условия за положително развиване. Всичко, което може и би трябвало, е направено към този момент. "

Според Рина Бакалова това дали ще им бъдат извадени български документи не е от голяма важност:

" Имаше казус с един освободен американски жители и по тази причина взеха решение всички, че в случай че имат двойно поданство, ще бъдат освободени. Всички съвсем имат и някакво друго поданство. "

А за околните остава единствено да чакат:

" Ние в действителност не знаем дали всички са живи и в този момент. Предполагаме, че са живи, тъй като ще ги употребяват по някакъв метод за някаква разменна монета. България няма какво да направи допълнително, дали те ще са български жители или не. За " Хамас " това е без значение. От 7 октомври нямат никаква новина и множеството са по този начин. Ние даже не знаем дали всички са живи и в този момент, допуска се, че са живи, тъй като ще ги употребяват по някакъв метод за някаква разменна монета ", сподели още Рина Бакалова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР