Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Гросгерау, Германия

...
Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Гросгерау, Германия
Коментари Харесай

Mazda MX-5 – достъпната родстър мечта

Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Гросгерау, Германия

Жанрът на роудстъра съвсем е липсващ от пазара само че Mazda с модела си MX-5 продължава да се съпротивлява на тази към този момент трайна наклонност. Mazda MX-5 в специфичната багра " Soul Red Crystal " е четвъртото потомство на родстъра, създаден за първи път през 1989 година, и е на пазара от март 2015 година, като същински динозавър в автомобилната епоха. Но с помощта на разнообразни ограничения за фейслифт, MX-5 към момента доставя наслаждение от шофирането и през 2023 година

Рецептата за това – комбинацията от единствено 1076 кг тегло без товар, задвижване на задните колела, четирицилиндров атмосферен мотор и една от най-хубавите ръчни трансмисии работи съвършено. О, да, и към момента имате същинска ръчна спирачка, която може да се задейства от лост. MX-5 се предлага с два мотора, като даже по-малкият - 1,5-литровият четирицилиндров с атмосферно пълнене обезпечава 97 кВт/132 к.с. и оптимален въртящ миг от 152 Нм. В огромната версия са разполагаем 200 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч е за 8,3 секунди, а оптималната скорост е даже 204 км/ч.

Тази японка не е типичен състезателен автомобил, а породист родстър за умерено пътешестване. Спортното, само че въпреки всичко добре омекотено шаси и супер директното кормилно ръководство поддържат това. 6-степенната механична предавателна кутия в дребния автомобил е ясна и прецизна, тъкмо както би трябвало да бъде. Перфектно за хубави, криволичещи пътища и когато слънцето грее мекият покрив се отваря елементарно с една ръка, задоволително е и едно придвижване на ръката, с цел да се затвори, тук не са нужни повече технологии. За тези, които избират твърди покриви е разновидността MX-5-RF.

Mazda показва разхода на WLTP като 6,3 литра/100 км и макар естествения до състезателен жанр на шофиране, междинният ни разход след двуседмичен тест бе 6,1 литра/100 км. Класическият, неподвластен на времето дизайн, несъмнено, е приспособен към модерната ера през годините, тъй че MX-5 в този момент има напълно LED фарове и, в тази ситуация на нашия тестов автомобил, даже матрични LED светлини. 16-инчовите джанти са създадени в Япония и са ковани, а звукът на роудстъра може да се чуе добре от двойния шумозаглушител.

Вградената звукова система Bose обезпечава порядъчен тон, а в подглавниците има и високоговорители. Информационно-развлекателната система се ръководи по време на шофиране посредством въртящ се/натискащ се бутон в централната подпора, системата реагира и на натискане и на досег. Android Auto и Apple CarPlay също се поддържат, в тази ситуация на Apple даже безжично. След пускане обаче постоянно лишава малко време, до момента в който системата стартира да работи изцяло.

Камера за заден ход с насочващи линии оказва помощ при паркиране и за отваряне на автомобила е задоволително да хванете вратата с помощта на безключовата система.

Всеки, който избира MX-5, несъмнено, е наясно и със съответните дефекти на този клас коли. Като двуместен, той не е транспортно средство за водене на вашето семейство на отмора. Багажникът побира едвам 130 литра, отворът е много висок, а бутонът за отваряне е много долу на автомобила, който е висок единствено 1225 метра. Въпреки дребния товарен размер, успяхме да поемем естественото извършване на покупки без никакви проблеми и е допустимо пътешестване през уикенда с раница.

Отделенията за предпазване в интериора са много нищожни, имаме две поставки за чаши, които също могат да се свалят/преместват и жабка над централната подпора сред седалките на лидера. Това, което несъмнено би трябвало да извършите, е да опитате седалките при дилъра. В взаимозависимост от вашето телосложение може да ви е малко тясно. Въпреки това възрастен, който е висок 1,80 метра, не би трябвало да има проблеми с намирането на добра позиция за сядане в спортните седалки Recaro.

Mazda MX-5 е един от последните кабриолети роудстъри, които са налични за шофиране, в случай че не желаете да похарчите висока пет до шестцифрена сума. Но и тук фенът би трябвало да се съобрази с разноските, които се усилиха през последните години. Автомобил във разновидността с най-високо съоръжение " Homura " стартира от 36 390 евро, цената на тестовия автомобил със специфична багра и асистиращ пакет е 38 090 евро.

Спецификации Mazda MX5 Skyactiv-G 132 Homura 2023:
Дължина / широчина / височина: 3915 / 1735 / 1225 метра
Двигател: 1,5 литров, редови, 4-цилиндров, бензинов
Работен размер: 1496 куб.см
Мощност: 97 кВт/132 к.с
Максимален въртящ миг: 152 Нм
Трансмисия: шестстепенна механична
Ускоряване: 0 до 100 км/ч за 8,3 секунди
Максимална скорост: 204 км/ч
Комбиниран разход на гориво WLTP съгласно производителя: 6,3 литра/100 км Емисии на C02: 142 г/км
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР