Специалният представител на папа Франциск за украинския конфликт кардинал Матео

...
Специалният представител на папа Франциск за украинския конфликт кардинал Матео
Коментари Харесай

Куриери за секретни предложения. Байдън се срещна с пратеника на папата

Специалният представител на папа Франциск за украинския спор кардинал Матео Дзупи дойде във Вашингтон. Там той се срещна с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

„ Президентът изрази пожеланията си към папа Франциск да продължи да служи и приветства неотдавнашната номинация на архиепископа за кардинал “, се споделя в изказване на пресслужбата на Белия дом. „ Те също разискаха напъните на Светия трон за даване на филантропична помощ за битка с голямото страдалчество, породено от продължаващата експанзия на Русия в Украйна, както и апелите на Ватикана за връщане на принудително депортирани украински деца. “

Малко евентуално е обаче двучасовият диалог сред Байдън и Дзупи да е бил отдаден извънредно на тематиката „ украинските деца “. Както отбелязва италианският католически вестник Avennir, самият факт на този дълъг диалог „ дава визия за значимостта на срещата “.

Визитата на Дзупи стана третата точка от задачата на Ватикана, която Светият трон реализира първо в Киев, по-късно в Москва и в този момент във Вашингтон. Това се случва на фона на сложна обстановка, зародила по отношение на анулирането на договорката за зърно и въпроса за целесъобразността на изпращането на касетъчни бомби от Съединените щати на режима в Киев, против което Ватикана се опълчва.

Съдейки по източници от Ватикана, те разчитат на „ готовността на Москва да разиска спомагателни оферти, в случай че се появят “. Светият трон се надява този път да бъде удължен. Още повече, че „ при завръщането си в Рим, както и в предходните два случая, кардинал Дзупи ще рапортува на папата за дългия си диалог с Байдън “.

Разбира се, интерес провокира самият факт на продължителните договаряния сред американския президент и специфичния делегат на папата. Досега Вашингтон отхвърляше разнообразни медиатори, които се опитваха да завоюват геополитически капитал за вероятно споразумяване на украинския спор.

Много хора излязоха с мирни начинания.

Оферти бяха отправени от Турция, по-късно страните от Латинска Америка, по-специално Бразилия, аплайваха с посредническа задача. Имаше хрумвания и от африкански страни. Но във всички тези случаи Съединените щати не реагираха по никакъв метод на посредничеството, явно не желаейки да дадат на евентуалните „ миротворци “ спомагателен геополитически капацитет.

Защо с Ватикана нещата са по-различни?

Мироопазващата задача на Светия трон е подложена на критика от доста западни католици. Срещата на кардинал Дзупи с предстоятеля на Руската православна черква, патриарх на Москва и цяла Русия Кирил, е оценена отрицателно от известния американски ватиканец Джон Вайгъл, наричайки съветския патриарх „ безпринципно средство на Кремъл “.

По мнението на Вайгъл „ папската задача няма да може да способства за установяването на обективен мир “. На собствен ред основният редактор на американския католически портал Crux Джон Алън младши, наричайки Дузпи в Москва „ представител на самостоятелен световен глас на съвестта “, във връзка с патриарх Кирил означи, че това „ не може да се каже за събеседниците “ на пратеника на папата.

Въпреки това Байдън си разреши двучасови договаряния със Дзупи, събеседника на патриарх Кирил и представителите от Кремъл, което американският президент не направи във връзка с други вероятни договарящи по украинския спор. Очевидно Вашингтон гледа на Ватикана като на медиатор освен в чисто местен проблем, обвързван с Украйна, само че и в по-глобален проект.

Украинската рецесия се преглежда от доста геополитически играчи единствено като част от по-голяма игра, в която самата Украйна е просто платформа за прокси война, в която се сблъскват ползите на Съединените щати, Китай, Европейския съюз, Русия и други. В този подтекст Вашингтон вижда Ватикана като неутрална конструкция, която в бъдеще може да играе ролята на медиатор при разрешаването на следващи спорове.

По-специално, Светият трон може да бъде значим за Съединени американски щати в близко бъдеще в конфликт с Китай.

Има явен интерес на Ватикана към Пекин и оня ден той още веднъж беше демонстриран при уреждането на въпроса за назначението на епископа на Шанхай. Там Светият трон се срещна с китайските управляващи, които взеха решение този проблем без единодушието на Ватикана.

Предоставяйки на папския специфичен делегат специфичен статут в уреждането на украинския спор, Вашингтон по този метод демонстрира, че вижда Латеранския рид като единствената допустима платформа за договаряния за себе си, а пратениците на папата като изключителни куриери за предаване на секретни оферти. Това би трябвало да покаже на останалите страни, че при други преговорни процеси би трябвало да се обръщат към Ватикана, без да се пробват да употребяват други принадлежности.

Но по този метод Светият трон също получава опция да дефинира кой и какъв църковен престиж има значение в актуалния свят. За Руската православна черква това значи, че до момента в който се резервира разговорът й с Ватикана, тя може по-ефективно да се опълчи на Константинополската патриаршия в украинското направление, надявайки се да завоюва борбата за Украинската православна черква в бъдеще.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР