Специалният представител на ООН за Судан Фолкер Пертес заяви днес,

...
Специалният представител на ООН за Судан Фолкер Пертес заяви днес,
Коментари Харесай

ООН: Преговорите за прекратяване на огъня в Судан ще бъдат подновени до два дни

Специалният представител на Организация на обединените нации за Судан Фолкер Пертес съобщи през днешния ден, че договарянията за преустановяване на огъня в Судан ще бъдат обновени през идващите един-два дни, и загатна за смяна в позицията на враждуващите страни, която може да ги направи по-склонни да съблюдават вероятно бъдещо съглашение, заяви Ройтерс.

Военните фракции в Судан се ангажираха късно нощес с лимитирано съглашение за отбрана на цивилното население и разрешаване на филантропична помощ след седмица на договаряния в Саудитска Арабия, само че сраженията продължиха и през днешния ден, предава Българска телеграфна агенция. 

Пертес съобщи, че е разговарял с една от страните и е получил увещание за готовността й да продължи да договаря.

" Очакваме тези договаряния за преустановяване на огъня да стартират още веднъж през днешния ден или от на следващия ден. От техническа позиция не би трябвало да отнеме прекалено много време, с цел да се споразумеем за изискванията за преустановяване на огъня ", сподели той на конференция в Порт Судан.

Сраженията сред армията на Судан и паравоенни сили доведоха до гибелта на стотици и хиляди ранени, попречиха на даването на помощи и трансфораха жилищни квартали във военни зони.

Предишните прекратявания на огъня не се съблюдаваха, тъй като и двете страни към момента смятахам че могат да завоюват, добави Пертес, като означи, че от този момент е следил смяна в позицията на страните. " И двете страни осъзнаха, че даже да завоюват, това няма да бъде бърза победа.

И че една проточила се, дълга война може да навреди на цялата страна и тогава няма да има доста за печелене. Може да загубите страната, даже и да спечелите борбата ", съобщи специфичният представител на Организация на обединените нации за Судан.

https://novini.bg/sviat/afrika/780846
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР