Специалният пратеник на ООН в Либия Гасан Саламе заяви, че

Специалният пратеник на ООН в Либия Гасан Саламе заяви, че ...

Воюващите страни в Либия са готови да преговарят в Женева?.

Специалният пратеник на ООН в Либия Гасан Саламе заяви, че има „воля за започване на преговори“ между враждуващите в страната фракции, предава Reuters. Той добави, че двете страни в конфликта са готови да превърнат прекратяването на военните действия в пълно примирие по време на започналите преговори в Женева. Там в момента преговарят по петима военни представители и от двете страни, предаде агенция Фокус.
Въпреки това Саламе добави пред репортерите, че наложеното оръжейно ембарго над страната системно бива нарушавано и от двете фракции, а нови наемници продължава да пристигат в Либия, където силите, лоялни на фелдмаршал Халифа Хафтар, поддържащ правителството в Тобрук, се опитват да завземат Триполи. В либийската столица е базирано правителството на националното съгласие, другата страна в конфликта, което е признато от ООН, но контролира само Триполи и няколко крайморски града.
Военните действия продължават, въпреки призивите за примирие от страна на Русия и Турция от срещите за мир в Либия от 12 и 19 януари.
Все пак Саламе увери, че двете страни целят да изгладят различията си и да обсъдят как да постигнат мир.
„Започнахме вчера (3 февруари) да обсъждаме дълъг списък от точки по въпроса, като започнахме от опита да превърнем прекратяването на военните действия в по-траен мир, по-малко нарушаван от двете страни“, каза още Саламе.

Източник: actualno.com