Специалният докладчик на ООН Франческа Албанезе, отговаряща за правата на

...
Специалният докладчик на ООН Франческа Албанезе, отговаряща за правата на
Коментари Харесай

Докладчик на ООН обяви действията на Израел в Газа за геноцид и призова за оръжейно ембарго

Специалният докладчик на Организация на обединените нации Франческа Албанезе, отговаряща за правата на популацията в палестинските територии, съобщи и през днешния ден – пред Съвета за човешките права на международната организация, че съгласно нея израелската военна акция в линията Газа, стартирана на 7 октомври предходната година, се равнява на геноцид, и прикани страните членки на Организация на обединените нации неотложно да наложат на Израел наказания и оръжейно ембарго, съобщи Ройтерс.

Израел, който нямаше представител на съвещанието на Съвета за човешките права на Организация на обединените нации в Женева, Швейцария, отхвърли изказванията ѝ. Албанезе показа пред съвета своя отчет, озаглавен „ Анатомия на един геноцид “.

" Намирам, че има рационални претекстове да се има вяра, че прагът, който сочи, че са били осъществени актове на геноцид против палестинците в Газа, е доближат “, сподели тя, акцентирайки цифрата от над 30 хил. палестинци, починали до момента в крайбрежната територия от началото на израелската атака преди близо половин година. Данните за палестинските жертви се подават от здравното министерство на контролиращата линията Газа радикална палестинска формация " Хамас ".

" Призовавам страните членки (на ООН) да съблюдават своите отговорности, които стартират от налагането на оръжейно ембарго и наказания за Израел, като по този метод се подсигурява, че протичащото се в този момент няма да се повтори отсега нататък ", съобщи още специфичният докладчик.

Израелската дипломатическа задача в Женева разгласи, че войната на нейната страна е против ислямистката формация " Хамас ", а не против цивилните палестинци, и прецизира, че тя е била провокирана от нападението на бойците на радикалното придвижване на израелска територия на 7 октомври. По израелски данни тогава са убити към 1200 души, множеството от които цивилни, и са взети 253 заложници.

" Вместо да търси истината, този специфичен докладчик се пробва да пригоди слаби причини към своето изопачено и вулгарно пояснение на действителността ", съобщи израелското посланичество в Организация на обединените нации.

Ройтерс показва, че Албанезе е измежду десетките самостоятелни специалисти по правата на индивида, упълномощени от Организация на обединените нации да рапортуват или поучават по характерни световни въпроси или рецесии, като нейните възгледи не отразяват мнението на международната организация като цяло.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР