Специалните служби на Великобритания са имали предварителна информация за готвеното

...
Специалните служби на Великобритания са имали предварителна информация за готвеното
Коментари Харесай

Твърдение: Британските служби са знаели за опасността Хашоги да бъде отвлечен

Специалните служби на Англия са имали предварителна информация за готвеното от Саудитска Арабия отвличане на журналиста Джамал Хашоги, оповестява вестник Daily Express, представен от БГНЕС.
Според изданието Хашоги евентуално е погубен, тъй като е възнамерявал да изобличи Рияд в потребление на химическо оръжие в Йемен .
Анонимни източници от английското разузнаване настояват, че са прехванали диалози на саудитското разузнаване, в които е имало заповед за похищаване на Хашоги в Турция и откарването му в Рияд. Смята се, че заповедта е излязла от " обкръжението на краля ", само че не от престолонаследника Мохамед бин Салман. Въпросната информация е станала притежание на Лондон цели 3 седмици преди убийството на саудитския публицист. Според Daily Express английските управляващи са се обърнали към саудитските си сътрудници с молба да не реализират плануваната интервенция.
Джамал Хашоги, прочут с критическите си публикации към политиката на Рияд, изчезна на 2 октомври тази година, след посещаване на консулството на страната си в Истанбул. На 20 октомври саудитските управляващи признаха, че журналистът е бил погубен в постройката на дипломатическата работа. 18 саудитци, чиято идентичност не се оповестява, са следствени по отношение на случая.
Световната общност остро осъди това закононарушение и прикани Рияд да организира транспарантно следствие. Президентът на Турция Реджеб Таип Ердоган дефинира убийството на Хашоги като деликатно планувано и изиска обвинените да бъдат съдени в Турция. Рияд обаче отхвърли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР