Специалните отношения между Китай и Русия навлизат в нова ера,

...
Специалните отношения между Китай и Русия навлизат в нова ера,
Коментари Харесай

Френските издания за визитата на Си в Москва: Пекин хвърли камък в градината на Международния съд

" Специалните връзки " сред Китай и Русия навлизат в " нова епоха ", увериха през вчерашния ден Владимир Путин и Си Дзинпин след среща на върха, по време на която съветският президент внимателно поддържа мирния проект за Украйна, показан от Пекин. Това написа френският в. " Монд " в коментар за приключващото през днешния ден тридневно посещаване на китайския водач в Москва.

Всекидневникът разказва общото изказване на двамата водачи " с акценти от Студената война ", в което те " остро атакуват западните сили " – по-специално упрекват Съединени американски щати, че " подронват " интернационалната сигурност, с цел да запазят " военното си преимущество ". Отбелязва също " особената топлина " на Путин към китайския му посетител, който съветският президент наричал " скъпи приятелю " и " другарю Си ".

С визитата си в Москва Си Дзинпин ясно показва своята поддръжка за съветския държавен глава, против който предходната седмица бе издадена заповед за арест от Международния углавен съд (МНС). Третиран като парий от Запада, откогато стартира спорът в Украйна, Путин може да разчита, че Пекин ще разчупи изолацията му, добавя " Монд ".

" Си Дзинпин не пести поддръжката си за Путин ", показва и в. " Фигаро ".

Китайският водач изрази убеденост, че на президентските избори следващата година хората в Русия ще поддържат Путин " във всички негови положителни инициативи " – съгласно вестника това е " необикновен " жест, знак за " персонална поддръжка, най-малкото обществена " от страна на Си, и в същото време " камък в градината на МНС " – съд, който Пекин не признава.

В разстояние от няколко часа Азия показва две противоположни лица, що се отнася до войната в Украйна. В момента, когато започваше вторият ден от визитата на Си Дзинпин при " скъпия му другар " Владимир Путин, японският министър председател Фумио Кишида дойде в Украйна в символ на поддръжка и посети Буча, където съветски бойци направиха всеобщи закононарушения при започване на войната преди година, написа в. " Либерасион ".

Наречена от Киев историческа, тази аудиенция е първа по рода си. Никога до момента след края на Втората международна война японски министър-председател не е посещавал зона на бойни дейности. През май Япония ще е хазаин на лидерска среща на Г-7 в Хирошима, огромна част от която ще бъде отдадена на Украйна; от година насам Токио ясно се е включил към западния лагер, прибавя френският вестник.

Изданието " Опинион " назовава визитата на Кишида " двубой от разстояние сред Япония и Китай ", по-специално във връзка Украйна.

По мотив разискваната в Москва самодейност на Пекин за украинския спор в. " Нувел обсерватьор " отбелязва " неналичието на пробив по отношение на Украйна " и цитира вчерашен коментар на Белия дом: " Не може рационално да се сметне, че Китай е неутрален ". Това е най-директната до момента рецензия от Съединени американски щати против предлагането за китайско ходатайство в спора, акцентира френското издание.

Също като Москва, Пекин счита, че войната е провокирана от западните страни за да отслабят Русия. И се опасява да не стане идната цел, разсъждава във връзка московските договаряния Чжао Тун от Фондацията на Карнеги " Мир сред народите ", представен в сп. " Експрес ".

От Мао насам антизападната завист на китайския режим в никакъв случай не е била толкоз мощна. Изолацията, провокирана от коронавирусната пандемия, глобите на Съединени американски щати в бранша на полупроводниците и войната в Украйна единствено ускориха това възприятие, гласи поместена в списанието оценка на Алис Екман, анализаторка от Института на Европейски Съюз за проучване на сигурността.

Срещата Путин–Си ознаменува усилването на икономическото партньорство сред страните им, по-специално що се отнася до въглеводородните горива, слага и различен акцент " Нувел обсерватьор ".

Визитата на китайския началник в Русия е подхваната в миг, когато Москва огромно преориентира стопанската система си към Китай с оглед тежките наказания на Запада против федерацията. В този подтекст Путин разгласи през вчерашния ден, че е договорил със Си великански план за газопровод " Силата на Сибир-2 ", който ще разреши на Русия да доставя в допълнение 50 милиарда кубика газ годишно, разяснява изданието.

Отвъд формалната картина на визитата на Си Дзинпин, посрещнат прекомерно охолно в Москва – зад кулисите, се договарят очебийно стратегически съглашения сред двете сили, четем в публикация от " Трибюн ".

Двете страни в действителност са единни пред лицето на рестрикциите и ембаргото, налагани от Съединени американски щати и съдружниците им, и още по-засилени след началото на войната в Украйна. Дали обаче афишираното им другарство е трайно или, както сочат ползите на Пекин, се дължи единствено на събитията? Разигравайки прекалено китайската карта, не рискува ли Русия да си проправи път към нова взаимозависимост от втората международна мощ, пита се френският бизнес вестник.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР