Специални симулационни очила, използвани в Центъра за обучение по първа

...
Специални симулационни очила, използвани в Центъра за обучение по първа
Коментари Харесай

Симулационни очила показват на кандидат-шофьорите какво е да седнеш зад волана под въздействието на алкохол или канабис

Специални симулационни очила, употребявани в Центъра за образование по първа долекарска помощ към Българския Червен кръст (БЧК) в София, демонстрират на кандидат-водачите какво вижда човек след използването на алкохол и канабис, както и какви могат да бъдат последствията от сядането под тяхно влияние зад кормилото на автомобила, описа в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителката на центъра Наталия Харизанова.

Очилата симулират резултата на дезориентация, забавено време за реакция, комплициране и даже деформиране на зрението, вследствие използването на алкохол или канабис, изясни Харизанова. По думите ѝ има няколко разнообразни типове очила, които симулират разнообразни стойности на наличието на алкохол в кръвта, само че задачата им е една - да покажат на младите водачи какви са заплахите от шофирането пийнал или след използването на опиата.

Усещането на хората е друго. Това е единственият център, който разполага с такива очила, които са ни подарък от Асоциацията на пивоварите в България, описа още Наталия Харизанова.

Негативният резултат върху усещанията на водачите от използването на алкохол и наркотични субстанции удостовери и 19-годишната Аделина Русимова, пристигнала на образование в центъра за първа долекарска помощ, наложително за всички нови водачи на транспортни средства. След няколко опита да върви в права линия с очилата тя съобщи: „ Усещането е извънредно. Човек се усеща замаяно и мъчно се вижда ". Тя насочи и апел към водачите никога да не сядат зад кормилото след приложимост на алкохол или опиати, защото са рискови за себе си и за близките.

Целта на цялото образование в центъра на БЧК е младите водачи да се научат да разпознават незабавното положение при потърпевши на пътя, както и да знаят какви стъпки да подхващат и следват, до момента в който пристигна лекарската помощ. Те се учат да оказват помощ на потърпевш, когато човек няма пулс и дишане, упражнявайки се на манекени. Само в София през обучителния център минават към 10 хиляди души на година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР