Специални кредити за ресторанти и хотели поиска туристическия бранш. Тъй

...
Специални кредити за ресторанти и хотели поиска туристическия бранш. Тъй
Коментари Харесай

Банки притискат хотели и ресторанти да си връщат борчовете

Специални заеми за заведения за хранене и хотели изиска туристическия отрасъл. Тъй като поради пандемията целият бранш е с ниска или нулева ликвидност и надлежно с неприятна кредитна експозиция, страната би трябвало да отпуска такива евтини заеми. " Да се създадат специфични кредитни артикули от страна на Българската банка за развиване или Фонда на фондовете, които да са нисколихвени, обезпечени от страната, за интервал от 7 години и с най-малко 12 месеца гратисен интервал от рента и главница, акцентират в свое мнение от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация / БХРА/.

Наложително е и да се понижи натиска от банките върху бизнеса, като се вземе незабавно решение за гратисен интервал на обслужване на главницата по старите заеми за период от 2 до 5 години, безапелационни са от БХРА. От национално показаната организация с 36 районни структури упорстват и лихвените равнища на отпускани нови заеми за оборотни средства да са в размер на 1,5-2 %, с цел да се усети съответната помощ, а не както са сега – 6-7%.

При преференциални условия би трябвало да се отпускат и потребителски заеми, с цел да се задържат чиновниците в бранша и да им се обезпечи естественото битие. По изследване на БХРА близо 60 на 100 от тези, които смениха работата си, са го създали точно тъй като имат да обслужват потребителски заеми, които не могат да рефинансират или не могат да получат нови заеми, в случай че останат да работят в туризма. А рискът туристическият бизнес да остане без служащи е измежду най-притеснителните за бранша, безапелационни са от БХРА.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР