Специализираното правосъдие може и да е закрито, но неговото ДНК

...
Специализираното правосъдие може и да е закрито, но неговото ДНК
Коментари Харесай

Дори и закрит, спецсъдът ще живее

Специализираното правораздаване може и да е закрито, само че неговото ДНК ще продължи да живее в правосъдната система. По същия метод, по който незабравимият Никола Филчев не е напуснал прокуратурата и до ден сегашен.

(Това не е някакъв подбив. Филчев в действителност бе назначен през месец май 2020 година за )

В двете профилирани наказателни съдилища работят 36 съдии, а спецпрокурорите са над 100. След като Народното събрание гласоподава дефинитивно да се, следва неговите представители да се разпилян из цялата правосъдна система и да продължат.

Някои от най-достойните магистрати от спецсъда ще отидат в Софийския градски съд и ще продължат да бележат триумфи против проведената престъпност и корупцията по върховете на властта. Други могат да изберат административното правосъдие, където ще настане безпределно пълноправие, а съгражданите ни ще получат бърз правосъден достъп до тайните на всяка власт, да вземем за пример.

Важното е, че обществото няма да загуби този хладнокръвен порив към върховенството на правото, който бе генериран в продължение на едно десетилетие в Спец-а.

" Дори и да ни изхвърлите от системата, проведените незаконни групи с наслада ще ни одобряват " , сподели арбитър Вилислава Ангелова пред парламентарната комисия по правни въпроси. Това може да е лапсус, а може и да не е. Престъпните групи по принцип се радват на някои съдии.

Като лъв за опазване на спецправосъдието се бореше и спецсъдия номер 1 - Георги Ушев. Преди няколко седмици той заслужено, че ръководещите може да са взели пари, с цел да закрият профилираното правораздаване. Че какво друго може да си показа един български арбитър?

Ушев също остава в системата в очакване на по-добри времена. От няколко години съдията е спряган за съвсем всеки огромен пост в системата и без подозрение някой ден парашутът му ще се отвори. Все отново той беше арбитър по най-едрото спецдело за корупция по върховете на властта – това против районната кметица на " Младост " Десислава Иванчева.

Докато чака делото ѝ да завърши, Иванчева роди наследник.

Добре е да знаем, че правораздаването ни няма да загуби и експертизата на съдиите, които държаха две години и половина в ареста алкохолният необут Миню Стайков, до момента в който страната ни бъде наказана пред Европейския съд по правата на индивида. Забележителното е, че даже бавният другояче съд в Страсбург съумя да свърши работата по-бързо профилираните български съдилища и прокуратури. Но качеството изисква време.

Добрата вест е, че наказателното дело против Стайков по този начин или другояче беше до средата, та в този момент ще си почне съвсем изначало в Бургаския областен съд.

Досега никой отвън прокуратурата не е чувал какво става с прокурорската инспекция за аферата " Осемте джуджета " и закриването на спецпрокуратурата няма да навреди на неведението на обществото.

Разследването против Васил Божков си течеше без напрежение в Специализираната прокуратура, чака се същото да продължи и в Софийската градска прокуратура. Вероятно Гешев може да уреди същите прокурори да си го проверяват и на новото място.

Много може да се приказва за профилираното правораздаване, само че най-добре за триумфите приказва самият Иван Гешев: " Постигнати са безспорни резултати. Те са безспорни и за европейските ни сътрудници. Закриването на тези структури е резултат от това, че те работят. Очакваше се те да не работят ".

През 2011 година обществото не очакваше нищо от спецсъда и спецпрокуратурата. Те работиха в действителност крепко, с цел да не свършат нищо по безапелационен метод. Очакванията на обществото ослепително бяха изпълнени и този път.

Ние можем да прибавим единствено, че няма никакво подозрение, че триумфите на българските магистратите ще не престават да изумяват по света и у нас, щом те имат такива почтени ръководители.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР