Специализираният съд отчита, че 97,53 % от разглежданите 6957 дела

...
Специализираният съд отчита, че 97,53 % от разглежданите 6957 дела
Коментари Харесай

Спецсъдът отчете 97.5% свършена работа, но иска удвояване на щата

Специализираният съд регистрира, че 97,53 % от обсъжданите 6957 каузи през 2017 година са завършени, едвам 157 не са завършили заради обясними аргументи. Това разгласи Георги Ушев, ръководител на Специализирания углавен съд по време на конференция за активността на Специализирания углавен съд.
За съпоставяне делата през 2016 г- са били 6 580 или нарастването е близо 6%.

Ушев регистрира, че делата се насрочват относително бързо, като 99% от тях са прегледани до три месеца. Изключение вършат делата с огромна трудност, подсъдни за каузи, осъществени освен в България, само че и осъществени и в чужбина, потребление на принадлежности.

385 броя каузи е получил приблизително всеки арбитър от спецсъда . Най-много са делата против проведени незаконна група.

Ушев регистрира още, че продължава постъпление на каузи с голям брой подсъдими - 18, 14,12, както и с голям брой очевидци 414. Прекратените каузи са 27. За съпоставяне за предходната година прекратените каузи са 33.

Съдът се намира преди всичко по натовареност по правосъдни каузи в страната . Това е обяснимо поради разглеждането на каузи за проведени незаконни групи, тероризъм, каузи, осъществени на територията на други страни, каузи за корупция по високите етажи на властта. Въпреки огромният размер каузи, които попадат в подсъдността на Специализирания углавен съд щатът продължава да е от 19 съдии. Ушев уточни, че той е извънредно непълен.

Той е отправил искане за нарастване на щата пред Висшия правосъден съвет, което е било отхвърлено . Ушев сигнализира и за дефицит на правосъдни зали , защото въпросните 19 състава разполагат с четири правосъдни зали. Липсват и пространства за предпазване на материалните доказателства. Деловодствата са дребни и неуместни за действие. Продължават опитите за разрешаване на сградния проблем на съда. Папките се складират в коридорите . " Увеличаването на другите компетентности на съда прибавянето на каузи постанова увеличение на щата ", разяснява Ушев.

Той уточни, че единствено за три месеца са пристигнали девет каузи по новата подсъдност за корупция по високите етажи на властта , а в същото време следствието лишава години. Председателят на Спецсъда бе безапелационен, че щатът на съда би трябвало да бъде подсилен.
" 19 съдии не биха могли да преглеждат всички каузи за проведени незаконни групи, корупция, тероризъм . Това са едни от най-важните каузи ", разяснява Ушев и посочи, че увеличението на щата е в полза на обществото, на бързината и на качеството на разглеждане на тези процеси.

Специализираният углавен съд регистрира 306 наказани лица за предходната година лица, оправданите са 67.
Най-често налаганото наказване за 263 от наказаните лица е отнемане от независимост до три години, 40 лица са с наказване отнемане от независимост от 3 до 10 години. Над 10 години затвор са получили трима от наказаните.

Стана ясно още, че Стоян Тонев , заместник-председател на Специализирания съд, е подал искане за освобождение от поста. На негово място Ушев предлага да бъде назначена Мариета Райкова . Той посочи, че единствено ръководителят и заместник-председателите имат опция да назначават специфични разследващи средства.
Броят на специфичните разследващи средства през 2017 е 2 146 броя позволения , за съпоставяне за 2016 те са били 2271, предписан е отвод по една трета от постъпилите претенции или 898.

Девет са делата, формирани за корупция до през днешния ден . Три от делата са против някогашни министри - Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев. Второто против Даниел Митов, третото против Мирослав Николов, фонд " Земеделие ", четвъртото против лица от община Неделино Стоян Беширов общо 9, петото против Румяна Ченалова, шестото против изпълнителния шеф - ИА " Рибарство и аквакултури " - Майдън Сакаджиев, седмото против кмета на Павел Баня - Станимир Радевски, против кмета на община Пловдив, и последното против Заместник-министър на външните работи - Христо Ангелички.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР