Специализираният наказателен съд наложи 3-годишна ефективна присъда лишаване от свобода

...
Специализираният наказателен съд наложи 3-годишна ефективна присъда лишаване от свобода
Коментари Харесай

3 г. затвор получи търговец, продал 50 картечни пистолета за черния пазар

Специализираният углавен съд наложи 3-годишна ефикасна присъда отнемане от независимост на седмия участник в проведената незаконна група за придобиване, преправка, държане и противозаконна търговия на огнестрелни оръжия (в това число на 50 картечни револвера „ Узи “), обезвредена на 19 ноември 2016 година при интервенция на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

Тригодишната присъда е за оръжейния търговец, който внесъл законно от чужбина 50-те „ Узи “-та и ги продал на участниците в групата, без да бъдат обезопасени (т.е. да бъдат модифицирани в негодни за пукотевица, както изисква законът). Оръжията освен не били обезопасени, само че номерата им били заличавани от „ оръжейника “ на групата и по този метод били готови за продажба на черния пазар.

Той е единственият от участниците, който бе съден по общия ред. Още преди обвинителния акт делото да бъде импортиран в съда на 6 юли 2017 година, един от участниците изиска съглашение със Специализираната прокуратура и получи 2-годишна условна присъда, в това число поради подпомагане на следствието. Две ефикасни (по 1 година и 10 месеца и 1 година и 3 месеца) и три условни присъди наложи Специализираният углавен съд 15 август 2017 година на петима от участниците, които след внасяне на обвиняването в съда желаеха бързо правосъдно произвеждане и по-леки присъди.

Разследването против участниците в групата и правенето на обвиняването против тях продължи по-малко от 9 месеца след задържането им на 19 ноември 2016 година в София при интервенция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. При осъществените претърсвания в употребени от тях жилища бяха открити и конфискувани 50 картечни револвера " Узи ", картечен револвер " Скорпион ", 10 револвера от разнообразни марки и модели, оптика, 2700 евро, 19 000 лв., огромно количество муниции, елементи за огнестрелни оръжия.

Разследването откри, че групата е била основана през март 2016 година Доставяните от наказания на 3 години затвор лицензирани търговец на специфични произведения оръжия били сглобявани или преработвани (като се заличавали серийните им номера) в София, в домашната работилница на един от участниците. Друг съхранявал „ готовата продукция “, трети осигурявал купувачи на черния пазар. При съществуване на покупател, стоката била излъчена на съответен човек от групата и доставяна на клиента.

Присъдата на Специализирания углавен съд над оръжейния търговец може да бъде обжалвана.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР