Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи

...
Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи
Коментари Харесай

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив не престават с обработката против кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и учебни заведения по  авансово направен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година увеличи риска и от разпространяването на комарите. Темата разяснява в стратегия " Ден след ден "  д-р Галина Дервишева, шеф отдел Медицински изледвания в дирекция „ Надзор на заразните заболявания “ в РЗИ – Пловдив.
Тя посочи, че заради нарасналата мокрота на въздуха и по-високите температури тази година, от Оперативна програма „ Дезинфекционна станция "   e осъществена към този момент една обработка против млади и възрастни форми на комари, една дезакаризация за ограничение на кърлежите и една дератизация против плъховете в шахтите.
"  В взаимозависимост от климатичните условия тези мероприятия се организират най-малко два пъти в годината. През пролетно-летния сезон и през месец септември, само че когато има нараснала бройка на популацията на кърлежи или при комарите броят на обработките може да се усили. Също и при сигнали на жителите ", добави доктор Дервишева.
Всяка година от РЗИ се изпращат писма до кметовете на общини като за задачата в бюджетите им би трябвало да се плануват пари за този тип активност и надлежно да се уведоми инспекцията с коя компания е подписан контракт за отнасяне на площите.
По думите й към този миг няма повече сигнали от други години за ухапани от кърлеж. Важно е да се знае обаче, че в случай че имаме забит кърлеж той би трябвало да се извади от експерт и най-малко месец по-късно да  следим за положението си, а при повишена  температуратаура да се търси доктор.
БНР 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР