Специализираната прокуратура повдигна абсурдно обвинение срещу шефа на ВиК-Перник Иван

...
Специализираната прокуратура повдигна абсурдно обвинение срещу шефа на ВиК-Перник Иван
Коментари Харесай

Бившият шеф на ВиК-Перник е в ареста заради всяка дупка в тръбите

Специализираната прокуратура повдигна неуместно обвиняване против шефа на ВиК-Перник Иван Витанов, който ще дава отговор поради безусловно всеки теч от тръбите на локалното водно сдружение. Държавното обвиняване е пресметнало, че той е показал " съзнателно " безучастие, което е довело до 75% загуби по водната мрежа на града на стойност 11.69 милиона лв.. Витанов е спретнат в ареста за три дни.

По тази логичност държавното обвиняване би трябвало неотложно да прибере в ареста всеки един от шефовете на ВиК-дружествата в страната, тъй като няма мрежа без загуби, а на доста места те доближават и до 80%. За съпоставяне, загубите по мрежата на София са 43%, което се прави оценка като доста положително достижение, а във Варна загубите са към 60%.

Държавното обвиняване споделя, че Витанов съзнателно не положил задоволително грижи за ръководството, стопанисването и запазването на водната мрежа на Перник и на водата от язовир " Студена ". Той е упрекнат, че съзнателно не е упражнил задоволителен надзор върху работата на чиновниците в локално ВиК. Шефът не бил упълномощил на подчинените си да поддържат и ремонтират водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник, счита държавното обвиняване.

" От това му безучастие е последвало прахосване на имущество – вода за питейно битови потребности, постъпила от бент. " Студена " във ВиК мрежата на гр.Перник. Щетите от това действие на обвинения са в подобен размер на 11 690 000 лева ", се споделя известието. В него се прецизира, че това е цената на 7 млн. куб. м вода за питейно битови потребности, които съставляват разпилените 75 % от всичката вода за питейно битови потребности в гр. Перник.

Прокуратурата не прецизира какъв е инкриминираният интервал. Не се разисква въпросът дали Витанов е разполагал с пари да сведе течовете до нула, което също е непостижимо. Още през ноември стана ясно, че огромна част от ВиК-мрежата на Перник не предстои на ремонт, а би трябвало да бъде сменена. За това са нужни десетки милиони левове. В същото време разноските за ремонтите се утвърждават от Комисията за енергийно и водно контролиране в бизнес проектите на водните сдружения и те се включват в крайните цени на водата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР