Специализираната прокуратура постановява отказ от разследване - защо и как

...
Специализираната прокуратура постановява отказ от разследване - защо и как
Коментари Харесай

Прокуратурата: Пеевски законосъобразно е продал имоти за 20 млн. - нямат ипотеки

Специализираната прокуратура постановява отвод от следствие - за какво и по какъв начин Делян Пеевски е продал парцели за 20 млн. лева Става въпрос за 38 имотни покупко-продажби на депутата от Движение за права и свободи от края на 2021 година, осъществени през неговата компания " Интръст ". Купувач на парцелите е компанията " Стройко 2011 ", която дни преди едрите придобивки става благосъстоятелност на ММА боеца Севастиян Костов - писа тогава " Капитал ".

Днес за постановлението от 34 страници, с което прокурор отхвърля да образува следствие, осведоми
Накратко:
• Няма по какъв начин глобеният от Съединени американски щати за корупция народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски да е направил закононарушение, като стремително е разпродал парцели за над 20 млн. лева на ММА войник.

• Включването му от българското държавно управление в черен лист поради глобите е нелегално.

• Невъзможно е при продажбите на въпросните парцели да има и най-малка възможност за пране на пари или данъчни престъпения.

• Твърденията на очевидеца Георги Георгиев от " Боец " са нелогични и противоречащи на житейската логичност.

Така напълно в резюме може да се заключи 34-страничното разпореждане на спецпрокурора Тодор Денков от 15 март.

Публикациите на " Капитал " са дали съображение на Специализираната прокуратура да направи инспекция има ли данни за осъществено закононарушение. Освен това сигнал по тематиката в държавното обвиняване е подал и Георги Георгиев от гражданското съдружие " Боец ", излиза наяве от постановлението на Денков, с което " Сега " разполага.

От прокурорското разпореждане се схваща още, че в спецпрокуратурата са постъпили и две преписки от Министерство на вътрешните работи за същото. Има и сигнали на " Боец ", в които се твърди и за корупционна активност, обвързвана с българското поданство, в която с изключение на Пеевски взе участие и Илко Желязков. Желязков бе зам.-председател на бюрото за надзор на СРС-тата, само че подаде оставка, откакто бе глобен по закона " Магнитски " дружно с Пеевски и Васил Божков.

Прокурор Денков изяснява, че от Георгиев е поискана конкретика, защото изказванията му за Желязков били прекомерно общи.

" В постъпилия отговор сигналистът Г. Георгиев не е изложил нови данни, а е развил негов прочит и интерпретация на предоставените такива, като е показал източника на информация (медийни и други изявления по отношение на наложените от Съединени американски щати наказания по закона " Магнитски " ) ", написа прокурорът.
Пеевски още не е получил и стотинка от парцелите за 20 млн. лева
Прокуратурата въпреки всичко твърди, че е осъществена подробна инспекция по случая. Изискана е информация от антикорупционната комисия КПКОНПИ по сигнал от 2018 година, информация от ДАНС, от Агенцията по вписванията, както и материали от Национална агенция за приходите. Според оперативната информация на ДАНС евентуалната стойност на продадените парцели е над 20 млн. лева, не се сочи обаче по какъв начин е направено това пресмятане, сочи прокурорът.

Той стига до извода, че покупко-продажбите са осъществени сред частноправни субекти, по планувания от закона нотариален ред. Имотите не са имали възбрани, или други спънки за прекачване. По тези покупко-продажби липсват данни за осъществени досега заплащания от купувача към продавача, се вижда още от постановлението, което разгласява " Сега ".

Прокурорът добавя, че съгласно договорите това ще става в идващите 2 години и акцентира, че такова отсрочено заплащане не е неразрешено нито по българското, нито по европейското законодателство.

Прокурор Денков написа още, че глобите по закона " Магнитски " не не разрешават гражданскоправни покупко-продажби в България. Освен това решението на държавното управление за сформиране на черните описи на глобените и свързани с тях е обжалвано пред Върховния административен съд, в това число от " Интръст " (фирмата на Пеевски, която продава имотите), и това стопира осъществяването му. Прокурорът напоително цитира и решението на Върховен административен съд, с което по тъжба на майката на Пеевски Ирена Кръстева актът на кабинета за описите бе разгласен за незабележим.

В постановлението прокурорът изяснява още, че законът " Магнитски " не е углавен, нито може да е част от националното право. Санкциите, наложени с него, имат административен и политически темперамент.

Освен всичко, съгласно прокурора " липсват каквито и да е било справедливи дадености и благоприятни условия лицето Делян Пеевски, представляващите сдруженията и останалите посочени в сигнала лица да са имали опция да извършат данъчно закононарушение или друго закононарушение от общ темперамент, когато са изповядвали въпросните покупко-продажби ". Тъй като са спазени всички законови процедури, е невероятно да е осъществено данъчно закононарушение или пране на пари, или друго закононарушение.

Пеевски не е направил и длъжностно закононарушение като народен представител, тъй като не е работил в длъжностно качество при покупко-продажбите, изяснява магистратът. И припомня, че и в справката на ДАНС също пишело, че няма данни за закононарушение (Клуб Z напомня, че Пеевски бе привикан на разпит предишното лято и добросъвестно се яви в ДАНС, б.р.)

А изказванията на Георгиев, съгласно прокурора, са нелогични и противоречащи на житейската логичност. От постановлението прозира какъв брой се е подразнил прокурорът, че Георгиев си е разрешил да му дава инструкции и даже да му предлага образование.
Точка
От постановлението на прокурор Денков излиза наяве още, че има и още няколко знакови инспекции, по които държавното обвиняване е отказало да образува следствия. Денков написа, че спецпрокуратурата към този момент е правила инспекция със обвързван с наложените наказания предмет и е отказала да образува досъдебно произвеждане. Този отвод е доказан от спецапелативната и висшата прокуратура.

През 2018 година спецпрокуратурата е постановила отвод да проверява Пеевски и тези заключения и в този момент не са разколебани, счита прокурорът.

В края на м.г. е отказано следствие против Пеевски и поради " Досиетата Пандора ". Разследващият уебсайт Bird.bg разгласи, че Пеевски е един от българите в интернационалното следствие " Досиетата Пандора ", като не е заявил връзките си с три офшорни сдружения.

Като народен представител Пеевски е задължен да разгласи всички свои компании в имотната си декларация в обществения указател. Пеевски уточни, че офшорните му компании, за които излезе информация, " в никакъв случай не са правили активност, не са имали активи и посредством тях не са реализирани каквито и да било покупко-продажби ". Явно прокуратурата се е солидализирала с този извод.

Пак в края на м.г. спецпрокуратурата е отказала следствие и против Илко Желязков.

Интересно е още нещо, което оповестява през днешния ден медията:

Междувременно " Сега " научи, че Пеевски е напуснал страната незабавно след ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов на 17 март.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР