Специализираната прокуратура образува досъдебно производство по сигнал за съществуването на

...
Специализираната прокуратура образува досъдебно производство по сигнал за съществуването на
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата разследва престъпна група за златни паспорти“ с евентуално участие на служители на БАИ

Специализираната прокуратура образува досъдебно произвеждане по сигнал за съществуването на проведена незаконна група, спомагала избрани лица да придобият българско поданство след инвестиция. Това съобщи представителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Той удостовери, че досъдебното произвеждане е формирано по сигнала на депутата Хамид Хамид от Движение за права и свободи. Няма данни за съпричастност на министър-председателя, посочи Кръстев, оповестява Българска национална телевизия.
 
Според сигнала групата е работила на територията на Република България през интервала 2015-2021 година. Разследващите подозират, че в нея са взели участие чиновници на Българската организация по вложенията. 
Според прокуратурата сходна активност заплашва ползите на България във връзка с участието на страната в шенгенското пространство, както и на отпадането на визите за Съединени американски щати.
В рамките на следствието ще се ревизират всички паспорти, издадени по схемата "натурализация посредством инвестиция " за интервала 2015 - 2021 година
Изпратено е и искане до ДАНС да откри произхода на направените вложения, както и придвижването на средствата след даването на българското поданство.
По-рано, прокурори влязоха в Агенцията по вложения и още три министерства - в Министерство на правораздаването - дирекция "Българско поданство ", Министерство на вътрешните работи - дирекция "Миграция " и Министерство на стопанската система. По информация на "По света и у нас " се обискира кабинетът на изпълнителния шеф Стамен Янев.
В сигнала се твърди, че процедурите, свързани с издаването, са прилагани по отношение на жители на Руската федерация и Китайската национална република за придобиване на българско поданство.
На въпрос дали ще се ревизира версията за връзка на шефа на Агенцията по вложения Стамен Янев с премиера Кирил Петков, представителят на спецпрокуратурата отговори, че проверяващите работят по всички версии.
Няма данни за съпричастност на министър-председателя, посочи Кръстев.
 
 

 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР