Специализираната прокуратура е прекратила делото за престъпен сговор срещу лидера

...
Специализираната прокуратура е прекратила делото за престъпен сговор срещу лидера
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата прекрати делото за престъпен сговор срещу Марешки

Специализираната прокуратура е прекратила делото за незаконен сговор против водача на " Воля " Веселин Марешки и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов, заяви " Сега ".

На 13 юли 2017 година от държавното обвиняване обясниха, че около друго следствие против Марешки прокурори във Варна, попадат на данни, че през 2012 година той се пробва да наложи монопол в аптекарския бизнес. Реализацията стартира година и нещо по-късно, когато негов непосредствен по партийна линия оглавява Изпълнителната организация по медикаментите и назначава подобаващите чиновници, които стартират целенасочени инспекции против апетитни аптеки и цели аптечни вериги.

Според следствието от есента на 2012 година до края на 2015 година във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Веселин Марешки е заплашвал 7 притежатели на аптеки и ги принудил да му продадат част или целия си бизнес. Други пък били принуждавани да зареждат - при много неизгодни условия, от склада за лекарствени артикули на някогашния зам.-председател на Народното събрание. Управител на склада е другият народен представител от " Воля " Пламен Христов.

Освен това Христов и Кръстина Таскова - също народен представител от " Воля " по това време, в разнообразни конфигурации взели участие в натиска и изнудването над фармацевти, настояват от прокуратурата. И тримата отхвърлиха, а Марешки видя в прокурорския интерес съм себе си и партията си дългата ръка на конкуренцията.

През ноември 2018 година тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров изиска имунитета на тримата народни представители от " Воля ". Делото бе поето по подготвеност от спецпрокуратурата, която стига до извода, че има учредения за привличането на тримата под отговорност за незаконен сговор. То обаче е прекъснато на 19 юли 2021 година, тъй като наблюдаващият прокурор е прел, че обвинените не са направили изнудване, а нелоялна конкуренция по смисъла на Закона за отбрана на конкуренция. А според Наказателния кодекс нелоялната конкуренция не се явява закононарушение.

Прокуратурата трансферира случая на Комисията за защита на конкуренцията, което се случва още при започване на 2017 година Комисия за защита на конкуренцията постановява, че нарушаване на закона няма. Нарушение има единствено от страна на " Фармнет ", за което сдружението се глоби с на 0,1% от приходите за финансовата 2016 година, т.е. с 494 839 лева Но решението е анулирано от Върховния административен съд през юли 2020 година и Комисия за защита на конкуренцията е наказана да заплати на " Фармнет " 8050 лева

През август т.г. Върховният касационен съд върна за ново разглеждане във Варна делото за изнудване против Марешки. Според висшите магистрати апелативният съд, който даде на Марешки 4 година затвор, е позволил основни нарушавания на процесуални правила и това е довело до нарушение на правото на отбрана на подсъдимите. Въпросното дело е планувано за 8 ноември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР